Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde reser till Moskva

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besöker Moskva den 2-3 februari. Resan är en del av ministerns uppdrag som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

På programmet står överläggningar med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov samt presidentrådgivaren Sergej Ivanov och ordförande i Federationsrådets utrikesutskott Konstantin Kosatjov. Därtill träffar utrikesminister Linde civilsamhällesrepresentanter för samtal om demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter i Ryssland.

- Ryssland har en central roll i flera frågor som hanteras i OSSE. Jag hoppas kunna föra raka och konstruktiva samtal med mina ryska motparter. Jag hoppas också att vi gemensamt kan göra framsteg för att stärka den kollektiva säkerheten, säger Ann Linde.

Besöket till Moskva är utrikesminister Lindes andra resa som ordförande för OSSE. På agendan står de frågor som Sverige har prioriterat som OSSE-ordförande, såsom försvaret av den europeiska säkerhetsordningen och det breda säkerhetsbegreppet. Linde kommer att tala om arbetet med kvinnor, fred och säkerhet samt stärkandet av kvinnors ekonomiska egenmakt. Utrikesministern kommer också understryka vikten av att finna hållbara lösningar på pågående och utdragna kriser och konflikter i OSSE-regionen, såsom Belarus, Ukraina och Nagorno-Karabach.

I samband med besöket kommer även ett antal bilaterala frågor mellan Ryssland och Sverige att diskuteras.

- Jag ser fram emot en bilateral diskussion, vilket ger tillfälle att både ta upp frågor där vi har olika uppfattningar och områden där vi ser potential för samarbetet. Jag kommer också att framföra kritik mot det oacceptabla våld som riktats mot fredliga demonstranter och journalister, och kräva ett omedelbart frisläppande av Aleksej Navalnyj och de som gripits i samband med protesterna, säger Ann Linde.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske