Effektivare utbyte av brottmålsdomar mot tredjelandsmedborgare
Publicerad
Inrikesminister Mikael Damberg har i dag tagit emot den särskilde utredaren Eric Leijonrams förslag på anpassningar av svensk rätt till en EU-förordning om utbyte av brottmålsdomar mot tredjelandsmedborgare. Förslagen syftar till att säkerställa ett effektivt genomförande av det så kallade Ecris-TCN-systemet. Genom systemet kommer Polismyndigheten och vissa andra myndigheter på ett snabbt och tillförlitligt sätt få information om brottmålsdomar mot tredjelandsmedborgare inom EU.
I EU inrättas för närvarande ett centraliserat system, Ecris-TCN, som pekar ut det EU-land som har uppgifter om fällande domar mot tredjelandsmedborgare, det vill säga personer som inte är medborgare i ett EU-land. Varje uppgiftspost kommer att innehålla identitetsuppgifter, till exempel fingeravtryck och ansiktsbilder. I Ecris-TCN ska även skapas uppgiftsposter för dömda tredjelandsmedborgare som också har medborgarskap i ett EU-land. Systemet, som förväntas vara i drift först efter 2022, regleras genom en EU-förordning.
SOU 2021:20 Ecris-TCN – ett mer effektivt utbyte av brottmålsdomar mot tredjelandsmedborgare
Utredningen föreslår att EU-förordningen kompletteras på nationell nivå så att en sökning i Ecris-TCN får göras för samma ändamål som en sökning i belastningsregistret. För en effektiv användning av systemet föreslår utredningen bland annat. att ansiktsbilder och fingeravtryck som behandlas i fingeravtrycks- och signalementsregistren ska läggas in i uppgiftsposterna i Ecris-TCN.
Utredningen föreslår också att fingeravtryck ska tas av alla som har dömts till fängelse i minst sex månader, om fingeravtrycken inte redan finns i fingeravtrycksregistret. Fingeravtrycken ska tas upp av Kriminalvården under verkställigheten av fängelsestraffet i anstalt. Om det är lämpligare ska avtrycken tas upp av Polismyndigheten.
Utredningens bedömning är att förslagen som överlämnats i dag bidrar till ett effektivt utbyte av information om brottmålsdomar inom EU. Genom den utökade upptagningen av fingeravtryck på fängelsedömda, får Polismyndigheten dessutom ett verktyg som bidrar till att myndigheten kommer att kunna utreda fler brott.
Presskontakt
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-0740557
e-post till Mirjam Kontio
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Mobil 073-093 90 56
e-post till Per Strängberg