Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez bjuder in världsledare till möte med FN:s generalsekreterare

Publicerad

I dag hålls det andra mötet för det informella nätverk av politiska ledare från olika länder som har kommit att kallas ”the Leaders’ Network" och som bildades på statsminister Stefan Löfvens initiativ. Syftet med nätverket är att bygga global opinion för en hållbar återuppbyggnad efter coronapandemin och stärka det internationella samarbetet.

Nätverket som har kommit att kallas ”the Leaders’ Network” bildades förra året med syftet att bygga global opinion för en hållbar återuppbyggnad efter coronapandemin och stärka det internationella samarbetet, inte minst FN:s förmåga att svara upp mot de utmaningar vi gemensamt möter.

Detta informella nätverk samlar länder från alla världsdelar som förenas i synen på att det krävs mer internationellt samarbete och effektiva internationella organisationer för att världen ska kunna klara utmaningar som pandemier, klimatkrisen och en ökande ojämlikhet i världen. FN är en central aktör i detta sammanhang och behöver stärkas.

I november 2020 träffades nätverket digitalt under Sveriges och Spaniens värdskap - nu är det dags för det andra mötet som också FN:s generalsekreterare deltar i. Generalsekretaren kommer att dela med sig av sina tankar om världsläget och prata om utmaningar och möjligheter i kölvattnet av den nu pågående pandemin. Ledarna som deltar på mötet kommer att diskutera hur världssamfundet ska samla sig efter några dramatiska år då det internationella samarbetet försvagats samt identifiera konkreta åtgärder för att hantera de utmaningar vi globalt står inför.

Mötet i dag kommer också att handla om vägen framåt för det här politiska nätverket.

Bakgrund

Under sommaren 2020 bildades ett nätverk av olika länder som eftersträvar ett stärkt internationellt samarbete och ett starkare FN. Initiativtagare till nätverket var statsminister Stefan Löfven. Under arbetets gång har Sverige och Spanien kommit att dela på värdskapet för nätverket.  Idag ingår följande länder i nätverket:

Bangladesh, Costa Rica, Etiopien, Jordanien, Kanada, Nya Zeeland, Senegal, Spanien, Sverige, Sydafrika, Sydkorea, Tunisien

Presskontakt

Maria Soläng
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Genväg

Uppdaterad text i Joint Press Statement 210310:
Förtydligande att Kanada representerades av sin utrikesminister.