Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Amanda Lind delar ut Per Anger-priset

Publicerad

Idag, 21 april, delar kultur- och demokratiminister Amanda Lind ut Per Anger-priset för demokratifrämjande och humanitära insatser. 2021 års pristagare är den sydafrikanske människorättsaktivisten S’bu Innocent Zikode.

Per Anger-priset är ett internationellt pris som instiftades 2004 av Sveriges regering för att lyfta fram humanitära och demokratifrämjande insatser runt om i världen. Priset delas årligen ut till en person eller en organisation som genom sina handlingar verkat för mänskliga rättigheter, demokrati och medmänsklighet i den humanistiska anda som kännetecknade Per Anger.  

Årets pristagare, S’bu Innocent Zikode, står med livet som insats upp för alla människors lika värde och rätten till ett värdigt liv. Trots hot och hat har han fortsatt att kämpa mot fattigdom och för människors rätt till ett tryggt boende och tillgång till samhällets mest grundläggande funktioner som vatten, elektricitet och sanitet.

Priset delas ut vid en digital prisceremoni i Stockholm och kommer även att livesändas på Forum för levande historias hemsida och Facebook onsdag 21 april, kl. 15:30.

Vid frågor

Media och journalister, kontakta pressekreterare. För alla övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller skicka e-post till Kulturdepartementets registrator.

Presskontakt

Elina Jansson
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-051 58 40
e-post till Elina Jansson

Genvägar

Per Anger-priset har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest. Det var han som tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.