Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Miljödepartementet

Per Bolund deltar i internationell dialog inför COP26

Publicerad

Miljö- och klimatminister Per Bolund deltar den 6 till 7 maj vid Petersberg-dialogen. Dialogen samlar centrala aktörer i det internationella klimatarbetet och fokuserar i år på klimatförhandlingarna inför COP26.

Varje år arrangerar Tyskland och det kommande COP-ordförandelandet, som i år är Storbritannien, Petersberg-dialogen. I år fokuserar man på de frågor som bedöms bli de centrala förhandlingsfrågorna vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow.

Vid COP26 bedöms fem frågor stå i fokus – klimatanpassning, Parisavtalets artikel 6 som reglerar handel med utsläppsrätter, klimatfinansiering, gemensamma tidsramar för nationella klimatåtaganden och regler för rapportering av utsläpp och finansiering.

Presskontakt

Josefin Sasse
Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil +46730779469
e-post till Josefin Sasse
Victor Thomsen
Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-078 24 75
e-post till Victor Thomsen

Faktaruta

Petersberg-dialogen, som i år går av stapeln för tolfte gången, inrättades av Tysklands förbundskansler Angela Merkel i efterdyningarna av klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn 2009, med sikte på att säkra ett forum för dialog mellan centrala aktörer i det globala klimatarbetet. Dialogen samlar årligen ett 40-tal länder på ministernivå.

Inför klimattoppmötet COP26 förväntas alla länder presentera nya nationella klimatåtaganden, så kallade NDC, Nationally Determined Contribution. 2021 blir första gången sedan Parisavtalet som länder ska presentera nya NDC:s. Tillsammans behöver ländernas åtaganden visa att vi når Parisavtalets mål om att hålla temperaturökningen under 1,5 grader.