Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde deltar i Arktiska rådets ministermöte den 19–20 maj i Reykjavik

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde kommer den 19–20 maj att delta i Arktiska rådets ministermöte i Reykjavik på Island. Mötet kommer också att uppmärksamma Arktiska rådets 25-årsjubileum.

–  Arktiska rådet har en allt viktigare roll att spela. Som medlem i Arktiska rådet verkar Sverige för ett aktivt klimatarbete samt för att bevara Arktis som en region som fortsätter att präglas av fredligt samarbete baserat på folkrätten.  Ett konstruktivt samarbete och förtroende mellan medlemmarna i rådet är prioriterat, säger utrikesminister Ann Linde.

Utrikesministrarna kommer bland annat att diskutera klimatfrågan, hållbar regional utveckling och internationellt samarbete i Arktis.  I samband med mötet kommer Ryssland att ta över det tvååriga ordförandeskapet i Arktiska rådet från Island.

I samband med ministermötet planerar utrikesminister Linde att genomföra bilaterala möten med bland annat USA:s utrikesminister Blinken, Rysslands utrikesminister Lavrov och Kanadas utrikesminister Garneau.

I mötet deltar utrikesministrarna från de åtta arktiska staterna; Finland, Island, Danmark (med Grönland och Färöarna), Norge, Ryssland, Sverige och USA samt representanter för de sex arktiska urfolkorganisationerna. På grund av covid-19-pandemin hålls mötet i ett begränsat format och observatörsländerna och organisationerna deltar digitalt.

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-266 31 05
e-post till Adriana Haxhimustafa, via registrator