Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde och OSSE:s mediefrihetsrepresentant håller internationell konferens om mediefrihet

Publicerad

Mediefrihet står högt på agendan under Sveriges ordförandeskap i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Tillsammans med OSSE:s mediefrihetsrepresentant Teresa Ribeiro står utrikesminister Ann Linde värd för en internationell konferens om mediefrihet den 18-19 maj.

Stockholm Conference on Media Freedom in the OSCE Region genomförs digitalt, med livesändning från Stockholm.

- Yttrandefrihet och mediefrihet är centrala delar i OSSE:s breda säkerhetsbegrepp. Våra åtaganden på området är starka, men mediefriheten i regionen är tyvärr långt ifrån respekterad. De senaste årens negativa trend med hot och trakasserier mot journalister är ett hot mot demokratin. Att vara journalist är inte sällan ett farligt arbete. Det ser vi i OSSE likväl som i andra delar av världen - den senaste tidens händelser i Gaza är ett tydligt exempel, säger Ann Linde.

På konferensen deltar representanter för OSSE:s 57 deltagande stater, journalister, mediaorganisationer samt representanter för det civila samhället.

- Syftet med Stockholmskonferensen är att belysa de åtaganden som stater inom OSSE har för att främja en fri och oberoende media. Vi vill lyfta goda exempel på hur vi kan skapa förutsättningar för ett genuint oberoende och pluralistiskt medielandskap, där journalister kan utföra sitt arbete obehindrat och säkert. Tillsammans kan vi vända trenden, och bidra till att öka människors förtroende för oberoende medier, säger Linde.

Diskussionerna kommer att föras med utgångspunkt i de långtgående och starka åtaganden som OSSE-länderna gjort inom demokrati och mänskliga rättigheter. Kvinnliga journalisters säkerhet kommer att lyftas särskilt.

Vid konferensen medverkar även professor Timothy Garton Ash vid University of Oxford, minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh och kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Andra svenska talare är bland andra Sveriges radios chef Cilla Benkö samt fotografen och journalisten Paul Hansen.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske