Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesministern medverkar vid Stockholm forum för säkerhet och utveckling

Publicerad

Internationella samfundets förmåga att bättre hantera sammansatta hot är fokus för åttonde Stockholm forum för fred och utveckling som inleds i dag. Utrikesminister Ann Linde, FN:s biträdande generalsekreterare Amina Mohammed och EU:s utrikeschef Josep Borrell kommer med freds- och utvecklingsaktörer från olika delar av världen diskutera hur vi gemensamt kan stärka det internationella samarbetet för att möta gemensamma utmaningar.

Ett särskilt geografisk fokus kommer att ligga på Europa och Centralasien. Stockholm Forum har i år därför integrerat en OSSE-konferens om ny teknik och cyberfrågors positiva liksom negativa påverkan på konflikthantering och fredsbyggande.

– Som ordförande för OSSE är jag särskilt glad att vi har organiserat OSSE:s Cyberkonferens i samarbete med Stockholm Forum i år. Båda konferenserna har särskilt fokus på ny teknik och jag ser stor potential för samarbeten. Vi har bjudit in kollegor från OSSE:s deltagande stater och sekretariat att delta i diskussionerna säger Ann Linde.

Linde deltar också i en panel med FN:s undergeneralsekreterare för politiska och fredsbyggande frågor Rosemary DiCarlo och OSSE:s generaldirektör Helga Schmid om hur regionala organisationer kan bidra till att stärka arbetet med kvinnor, fred och säkerhet.

– Under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd såg vi vilken skillnad det gjorde att konsekvent lyfta fram kvinnors deltagande i fredsprocesser. Det arbetet fortsätter under vårt OSSE-ordförandeskap där vi behöver säkra kvinnors deltagande både i fält och i policyarbetet. Varje beslut och samtal om säkerhet måste belysa hur konflikter påverkar kvinnor, säger Ann Linde.

 

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske

Faktaruta

Stockholm Forum för fred och utveckling arrangeras av utrikesdepartementet och Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI. För andra året genomförs forumet digitalt. I fjol fanns registrerade deltagare från 160 länder.