Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina den 14-15 juni. Resan är den andra till Ukraina som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. På agendan står vapenvilan och den humanitära situationen i östra Ukraina samt ansträngningar för en hållbar lösning på konflikten.

Under besöket träffar utrikesministern bland andra president Volodymyr Zelenskyj och utrikesminister Dmytro Kuleba.

- Att jag besöker landet en andra gång under det första halvåret visar på den vikt som Sverige lägger vid situationen i och omkring Ukraina under året som ordförande. Konflikten utgör ett av de största hoten mot den europeiska säkerhetsordningen och de principer som alla OSSE:s deltagande stater har kommit överens om, säger Ann Linde.

På agendan står den senaste tidens regionala spänningar kopplade till den ökade ryska aktiviteten vid Ukrainas gräns och på Krim under våren, liksom vapenvilan i den östra delen av landet.

- Vi ser fortsatta överträdelser av vapenvilan från juli förra året. De mänskliga förlusterna är oacceptabla. Det är även viktigt att lindra den svåra humanitära situationen för civila, bland annat genom ökade möjligheter att korsa den så kallade kontaktlinjen mellan regeringskontrollerat och icke-regeringskontrollerat område, säger Ann Linde.

Linde kommer att diskutera situationen med OSSE:s särskilda representant i Ukraina, ambassadör Heidi Grau, som leder konfliktlösningsansträngningarna i den Trilaterala kontaktgruppen. Hon besöker också den särskilda övervakningsinsatsen i Ukraina, SMM, dit Sverige sekonderar tio medarbetare, och håller samtal med insatschefen, ambassadör Halit Cevik.

Under besöket sker också ett möte med representanter för det civila samhället i Ukraina, som bland annat kommer att beröra frågor relaterade till situationen för mänskliga rättigheter.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske