Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde besökte Jemen, Saudiarabien och Oman för möten om konflikten i Jemen

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde besökte Jemen, Saudiarabien och Oman den 30 maj-2 juni för att diskutera konflikten i Jemen med de jemenitiska parterna, regionens aktörer och FN.

- Det finns ingen farligare plats på jorden för barn än Jemen. Striderna måste först och främst få ett slut. Men det internationella stödet måste också öka för att en svältkatastrof ska kunna undvikas. Sverige har ett särskilt förtroende och kan samtala med alla relevanta aktörer. Det skickar en stark signal att vi som enda land besöker Jemen på ministernivå och kan tala direkt med de ansvariga på plats, säger Ann Linde.

Under resan träffade Ann Linde Jemens president och utrikesministrarna i Jemen, Saudiarabien och Oman, chefsförhandlaren för houthierna, FN och civilsamhället. 

Sverige och övriga EU stödjer aktivt FN:s ansträngningar för en fredsprocess. Ann Linde var också inför resan ombedd av EU:s utrikeschef att framföra budskap till konfliktens parter å hela EU:s vägnar. Besöket var en uppföljning på utrikesministerns resa i februari 2020, och är det första utländska ministerbesöket i Jemen sedan dess.

Under besöket diskuterades hur parterna ska nå en vapenvila och behovet av ökat internationellt humanitärt stöd till den jemenitiska befolkningen. Utrikesministern träffade politiskt aktiva kvinnor för att diskutera hur kvinnors roll i fredsansträngningarna kan stärkas. I Saudiarabien och Oman fördes samtal om Jemen men också den bredare regionala utvecklingen, bilaterala frågor och situationen för mänskliga rättigheter.

Jemenkonflikten har orsakat världens största humanitära kris där två tredjedelar av befolkningen, 21 miljoner människor, är beroende av humanitär hjälp. Sverige stod tillsammans med Schweiz värd för FN:s givarkonferens för Jemen i mars, som samlade in 1,7 miljarder dollar till FN:s humanitära verksamhet. Mer internationell finansiering behövs under året för att hålla i gång FN:s livräddande insatser i landet.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske