Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde besökte Nordmakedonien

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde reste den 22 juni till Nordmakedonien i sin roll som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. På agendan stod bland annat regional säkerhet och demokratiska reformer.

På resan träffade utrikesminister Ann Linde bland annat Nordmakedoniens premiärminister och utrikesminister. Hon hade också möten med parlamentsledamöter och representanter från det civila samhället.

Bland de teman som diskuterades fanns bland annat genomförandet av demokratiska reformer i landet, rättsstatens principer och arbetet mot korruption och organiserad brottslighet, men också bland annat pressfrihetsfrågor.

- Om två år kommer Nordmakedonien vara ordförande i OSSE och det innebär att de från och med årsskiftet deltar i den så kallade trojkan, som består av föregående, nuvarande och kommande ordförandeländer. Jag diskuterade bland annat OSSE-samarbetet, reformer och frågor som regional stabilitet och säkerhet med mina motparter under resan, säger Ann Linde.

På mötena avhandlades även bilaterala frågor mellan Sverige och Nordmakedonien, samt Nordmakedoniens EU-närmande.

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-1173260
e-post till Adriana Haxhimustafa