Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde talar inför den amerikanska kongressens Helsingforskommitté

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde informerar den 11 juni den så kallade Helsingforskommittén i den amerikanska kongressen om det svenska ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Utrikesministern kommer att lyfta ordförandeskapets prioriteringar och diskutera de utmaningar som OSSE-regionen och organisationen står inför. Amerikanska senatorer och kongressledamöter kommer även att ställa frågor till utrikesminister Ann Linde.

Ordföranden i OSSE bjuds årligen in för att informera den amerikanska Helsingforskommittén om ordförandeskapet. Det svenska ordförandeskapet har som utgångspunkt att värna om OSSE:s gemensamma principer och åtaganden, såsom Helsingforsslutakten från 1975. Detta är en förutsättning för att OSSE:s arbete med konfliktlösning ska kunna stärkas.

- I en tid med stora säkerhetspolitiska spänningar behövs mer multilateralism och jag ser transatlantiskt samarbete som en nyckelkomponent i detta. Därför är det en viktig möjlighet för mig som OSSE-ordförande att tala inför den amerikanska kongressens Helsingforskommitté, säger Ann Linde.

I sitt anförande kommer Linde bland annat att lyfta vad Sverige fokuserar på som ordförande i OSSE samt kommentera aktuella kriser och konflikter i regionen. Hon kommer också att tala om vikten av kvinnors deltagande i konfliktlösning och civilsamhällets roll i demokratiarbete i OSSE-regionen.

Fakta Helsinforskommittén 

Den amerikanska Helsinforskommittén grundades 1976 av medlemmar i den amerikanska kongressen. Kommittén, som består av 21 medlemmar varav 18 sitter i den amerikanska kongressen, har som uppdrag att övervaka huruvida OSSE:s deltagande stater lever upp till de principer och åtaganden som länderna gemensamt kommit överens om i den så kallade Helsingforsslutakten. Det handlar bland annat om efterlevnad av mänskliga rättigheter samt ekonomiskt, miljömässigt och militärt samarbete.

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-1173260
e-post till Adriana Haxhimustafa