Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Jemens utrikesminister Ahmed Awad Bin Mubarak besöker Stockholm

Publicerad

Den 9-10 september besöker Jemens utrikesminister Stockholm för överläggningar om situationen i Jemen och Sveriges stöd till de internationella fredsansträngningarna.

- Läget i Jemen är oerhört allvarligt. Besöket av utrikesminister Bin Mubarak är en viktig möjlighet att diskutera krisen och hur Sverige och andra länder kan bidra till en positiv vändning i konflikten. Besöket följer upp min resa till Jemen tidigare i år och är en fortsättning på Sveriges starka engagemang i fredsansträngningarna, säger Ann Linde.

Under besöket diskuteras FN:s ansträngningar för nya samtal mellan parterna för ett slut på konflikten, såväl som behovet av mer internationellt stöd till den jemenitiska befolkningen. Den 5 september tillträdde den svenska diplomaten Hans Grundberg som FN:s särskilda sändebud för Jemen, och han leder nu FN:s arbete för en politisk lösning på konflikten.

Under besöket träffar Jemens utrikesminister även biståndsminister Per Olsson Fridh, statssekreterare Karin Wallensteen, riksdagens utrikesutskott, Sida och Folke Bernadotteakademin. Detta är det första besöket av en jemenitisk minister i Sverige sedan 2018, då Sverige stod värd för FN-ledda samtal med parterna som resulterade i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen.

Jemenkonflikten har orsakat världens största humanitära kris där två tredjedelar av befolkningen, 21 miljoner människor, är beroende av humanitär hjälp. Mer internationell finansiering behövs under året till FN:s humanitära arbete i Jemen. Detta diskuteras i mötet med biståndsminister Per Olsson Fridh.

- Vi ser en växande risk för utbredd svält i landet. Fler behöver göra mer för att hålla i gång FN:s livräddande insatser i Jemen. Sverige stod tillsammans med Schweiz värd för FN:s givarkonferens för Jemen i mars, som samlade in 1,7 miljarder dollar till FN:s humanitära verksamhet, men mer måste till. Vi kommer också att diskutera hur humanitärt bistånd, utvecklingsinsatser och diplomatiskt stöd tillsammans kan bana väg för fred, säger Per Olsson Fridh.

Presskontakt

Jennie Zetterström
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Robert Englund
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh
Telefon (växel) 08-405 10 00