Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ann Linde leder ministermöte om kärnvapennedrustning

Publicerad

Tisdag den 14 december hålls det femte ministermötet inom ramen för Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning. Utrikesminister Ann Linde leder mötet tillsammans med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock, som kommer till Stockholm för första gången i sin nya roll.

- Risken för kärnvapenanvändning är större än på mycket länge och kärnvapennedrustning är en förutsättning för att värna mänskligheten och vår gemensamma säkerhet, säger utrikesminister Ann Linde.

Ministermötet om kärnvapennedrustning, som genomförs i hybridformat, är ett viktigt tillfälle för Ann Linde och hennes kollegor från Argentina, Etiopien, Finland, Indonesien, Japan, Jordanien, Kanada, Kazakstan, Nederländerna, Norge, Nya Zealand, Schweiz, Spanien, Sydkorea och Tyskland att betona vikten av kärnvapennedrustning och att diskutera den senaste utvecklingen på området. Alla länder som deltar på ministermötet ingår i Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning.

- Stockholmsinitiativet spelar en viktig roll för att sätta press på kärnvapenländerna att ta steg för nedrustning och föreslå konstruktiva vägar framåt. Det är av särskild betydelse för att framsteg ska kunna ske i samband med januaris översynskonferens av icke-spridningsfördraget – det viktigaste internationella ramverket för nedrustning och icke-spridning, säger Ann Linde.

Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning lanserades av Sveriges regering 2019 och samlar sexton länder från olika delar av världen. Ytterligare ett 20-tal länder har hittills ställt sig bakom Stockholmsinitiativets förslag för att främja nedrustning och för att minska risken för att kärnvapen används. 

Ambitionen är att ministrarna vid mötet kan bekräfta det starka engagemanget och enas om gemensamma insatser de kommande veckorna.

Media välkomnas till en pressträff med Sveriges utrikesminister Ann Linde, Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt tisdag den 14 december kl. 16.15.

För anmälan till pressträffen läs mer här.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske

Bakgrund

Ytterligare information om Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning återfinns här: