Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Pia Sundhage tilldelas medaljen Illis quorum meruere labores

Publicerad

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter delade idag ut medaljen Illis quorum meruere labores till Pia Sundhage för hennes mångåriga insatser för svensk och internationell fotboll.

Pia Sundhage tilldelas Illis quorum meruere labores i åttonde storleken. Inskriften betyder "Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det".

- Det är en stor ära för mig att få överlämna denna medalj till Pia Sundhage, för att uppmärksamma hennes mångåriga och enastående insatser för svensk och internationell fotboll. Sundhage har länge varit en förgångsgestalt inom svensk fotboll, och inspirerat lika mycket på planen som utanför den. Det är med stor glädje att genom denna utmärkelse få uppmärksamma hennes bidrag till den svenska idrottsrörelsen i allmänhet, och till svensk fotboll i synnerhet, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Sundhage har som spelare varit en föregångare inom svensk fotboll. Bland meriterna finns fyra SM-guld, fyra svenska cup-titlar och fem internationella mästerskapsmedaljer i VM och EM, där EM-guldet från 1984 särskilt kan nämnas.

Med sitt unika ledarskap har Sundhage dessutom fört flera landslag till stora framgångar. Bland annat ledde hon det svenska landslaget till ett EM-brons och ett OS-silver, samt det amerikanska landslaget till två OS-guld. Då Sundhage blev utsedd till förbundskapten för Brasiliens landslag 2019 skrev hon historia som första utländska förbundskaptenen för ett brasilianskt landslag någonsin.

Vid överlämnandet närvarade även Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor.

Vid frågor

Media och journalister som vill komma i kontakt med kulturministern, kontakta pressekreterare. För övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller skicka e-post till Kulturdepartementets registrator.

Presskontakt

Tora Heckscher
Pressekreterare hos kulturminister Jeanette Gustafsdotter
Telefon (växel) 08-405 10 00

Fakta

Illis quorum-medaljen instiftades år 1785 och är den äldsta regeringsmedaljen. Medaljen används för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål och finns i guld och av artonde, tolfte, åttonde och femte storleken.