Statsminister Magdalena Andersson deltar på demokratitoppmöte

Publicerad

Vid det demokratitoppmöte där USA:s president Biden den 9–10 december samlar ledare från ett hundratal länder kommer statsminister Magdalena Andersson att ha en framträdande roll. I toppmötet, som kommer att hållas digitalt, deltar även utrikesminister Ann Linde.

Statsminister Magdalena Andersson deltar i toppmötet och kommer tillsammans med USA att vara medvärd för ett särskilt möte den 8 december om jämställdhet och kvinnors politiska deltagande.

Statsministern kommer även att hålla det svenska nationella anförandet vid torsdagens möte för stats- och regeringschefer samt inledningstala vid ett panelmöte om mänskliga rättigheter.

Utrikesminister Ann Linde är en av värdarna för ett möte den 6 december med särskilt fokus på HBTQI-personers rättigheter.

– Sverige välkomnar president Bidens initiativ till ett toppmöte med fokus på demokrati. Vi lever i en tid när världens länder måste samlas och stå upp för gemensamma värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige samarbetar nära med USA för att stärka demokratin såväl i våra egna länder som globalt, säger Magdalena Andersson.

– Regeringens demokratisatsning är vårt krafttag för att motverka tillbakagången. Länder som delar samma värderingar måste hålla samman, och det är viktigt att fler ansluter sig för att möta en av vår tids stora utmaningar, säger Ann Linde.

Mötet sänds digitalt och är öppet för allmänheten med undantag för ett fåtal sessioner.

Information om hur du följer mötet på mötets hemsida (engelska)

Presskontakt

Johan Ekström
Pressekreterare hos statsminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-086 32 01
e-post till Johan Ekström
Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske