Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige säkrar en miljon doser covid-vaccin till Rwanda

Publicerad

En miljon svenska vaccindoser av märket Moderna har levererats till Rwanda, ett land där 66 procent redan vaccinerats med en första dos. Donationen till Rwanda innebär att Sverige för första gången ger vaccin direkt till ett annat land.

De en miljon vaccindoserna är doser som redan hade levererats till Sverige men som inte behövs för att säkra den nationella tillgången till vaccin mot covid-19. I vårt land finns vaccin så att det räcker till alla och fler behöver vaccinera sig.

- Sverige är inte ute ur pandemin förrän världen är det. Nu måste vaccinationsviljan upp i Sverige och vi måste få till en rättvis tillgång till vaccin över världen. Därför är detta så viktigt att vi kunnat bidra med vaccin. Sverige arbetar för att alla doser ska komma till användning, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

I samarbete med Unicef ser Sverige även till att en miljon sprutor förmedlas till Rwandas hälsomyndighet. Redan före jul ska en miljon rwandier ha vaccinerats med det vaccin som Sverige donerar.

Sverige kommer under 2021 ha gett sammanlagt nästan tio miljoner doser covid-vaccin, varav 90 procent gått till det globala vaccinsamarbetet Covax. Skälet till att Sverige denna gång inte går genom Covax är att de inte kan ta emot doser som redan har levererats till Sverige.

- Ingen är säker från Covid-19 innan alla är säkra, vilket bland annat omikron-varianten visar. Det är glädjande att Rwanda med bland annat svenskt stöd visar vägen bland de afrikanska länderna och gå före mot målet att alla länder ska nå minst 70 procents vaccinationsgrad, fortsätter Matilda Ernkrans.

Presskontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00