Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde deltar i Natos utrikesministermöte

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde deltar idag den 1 december i Natos utrikesministermöte i Riga. Sverige har som partnerland bjudits in till ett möte om situationen på västra Balkan tillsammans med Finland och EU.

– Jag uppskattar att Sverige, som har ett brett engagemang på västra Balkan, bjuds in till Nato-mötet. Den politiska krisen i Bosnien och Hercegovina samt den spända relationen mellan Serbien och Kosovo är oroande. Vi ser också fortsatta utmaningar på rättstatsområdet. Det behövs ett fortsatt engagemang från internationella samfundet. Både EU, OSSE och Nato är engagerade i regionen och ett nära samarbete mellan EU, OSSE och Nato är centralt, säger utrikesminister Ann Linde.

Partnerskapet med Nato är en viktig del av den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Sverige och Nato har ett omfattande och välutvecklat samarbete inom partnerskapets ram.

– Vår säkerhetspolitiska dialog med Nato - både om närområdet och globala frågor - är värdefull, och vårt deltagande i Riga är en del i denna dialog, säger utrikesministern.

Utrikesminister Linde deltar också i ett möte om situationen i Sahel på inbjudan av Frankrikes utrikesminister och har ett bilateralt möte med Polens utrikesminister.

Presskontakt

Fredrik Persson
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon 08-405 10 00
Mobil 073-072 81 36
e-post till Fredrik Persson