Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Anna Ekström deltar vid informellt ministermöte i Paris

Publicerad

Den 25 januari deltar utbildningsminister Anna Ekström vid ett informellt ministermöte mellan EU-ländernas ministrar för högre utbildning och forskning. Mötet som arrangeras av det franska ordförandeskapet äger rum i Paris och ministrarna kommer bland annat att diskutera utvecklingen av Europauniversitet som är ett av EU:s initiativ för att skapa ett gemensamt europeiskt utbildningsområde till år 2025.

Bakgrunden till diskussionen är den europeiska universitetsstrategin som kommissionen har tagit fram i syfte att stödja lärosätena i att hantera och anpassa sig till ändrade förutsättningar till följd av klimatförändringarna, teknikutvecklingen, befolkningsutvecklingen och covid-19-pandemin.

Eftersom Sverige tillsammans med Frankrike och Tjeckien ingår i ordförandetrion i EU:s ministerråd under perioden 1 januari 2022–30 juni 2023 kommer Sverige att ha en framträdande roll vid mötet. Anna Ekström kommer bland annat att moderera en workshop om principer och värderingar för forskning i Europa och världen.

Under kvällen kommer Anna Ekström även att delta vid invigningen av universitetsforum, Forum of Universities for the Future of Europe.

Presskontakt

Anja L Sundberg
Pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 77 45
e-post till Anja L Sundberg

Prenumerera på nyheter från Utbildningsdepartementet