Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Träffsäkrare statsbidrag för att minska och motverka segregation

Publicerad

(Uppdaterad version) För att vända på varje sten för att bryta segregationen krävs en hög träffsäkerhet i de åtgärder som vidtas. Genom nya verktyg för att mäta och följa segregation har förutsättningar för träffsäkerhet och effektivitet ökat. Regeringen har därför beslutat om förordningsändringar så att statsbidragen inom segregationsområdet avgränsas till de kommuner och regioner där utmaningarna är som störst.

Under 2021 har tillgången till ändamålsenlig statistik på segregationsområdet förbättrats och nya verktyg för att mäta och följa socioekonomisk segregation har tagits fram. Detta skapar förutsättningar för en mer träffsäker reglering för avsatta medel för statsbidrag.

Regeringen har beslutat om förordningsändringar för att öka effektiviteten i statsbidrag som syftar till att minska och motverka segregation. Med ändringarna klargörs vilka kommuner som har stora utmaningar i fråga om socioekonomisk segregation och därför ska kunna ta del av statsbidrag för att minska och motverka segregation.

Ändringarna innebär också att endast ideella organisationer som samverkar med kommuner som omfattas av förordningen, eller med regioner eller kommunalförbund där en sådan kommun ingår, kan beviljas bidrag.

Med ändringarna minskar även risken för onödig administration för kommuner och regioner som inte har lika stora utmaningar i fråga om socioekonomisk segregation. Det minskar även risken för onödig administration i myndighetens bidragshantering.

Det är 74 kommuner som kan ansöka om statsbidrag. Kommunförteckningen utgår huvudsakligen från Delmos redovisning av ett uppdrag i myndighetens regleringsbrev för 2022. 

Förordningarna träder i kraft den 1 mars 2022.

Mer information:

De kommuner med stora utmaningar i fråga om socioekonomisk segregation som med dagens beslut kan ansöka om bidrag enligt förordning (2018:118) om statsbidrag till kommuner och regioner för att minska och motverka segregation anges i en bilaga till förordningen, se nedan. Bidrag får även lämnas till regioner och kommunalförbund där en kommun som anges i bilagan ingår.

Avesta
Bengtsfors
Bjuv
Borlänge
Borås
Botkyrka
Burlöv
Dals-Ed
Degerfors
Eda
Eskilstuna
Fagersta
Filipstad
Flen
Gullspång
Gävle
Göteborg
Hallstahammar
Halmstad
Hammarö
Haninge
Haparanda
Helsingborg
Huddinge
Hultsfred
Hylte
Hällefors
Högsby
Järfälla
Jönköping
Kalmar
Karlskoga
Karlstad
Katrineholm
Kristianstad
Köping
Landskrona
Lessebo
Linköping
Malmö
Motala
Munkfors
Nacka
Norrköping
Ockelbo
Orsa
Osby
Oxelösund
Partille
Perstorp
Ronneby
Salem
Sandviken
Sigtuna
Sollentuna
Stockholm
Storfors
Sundbyberg
Södertälje
Trollhättan
Tyresö
Täby
Töreboda
Uddevalla
Upplands Väsby
Upplands-Bro
Uppsala
Vingåker
Vänersborg
Västerås
Växjö
Årjäng
Örebro
Östra Göinge

Presskontakt

Ömer Oguz
Pressekreterare hos integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor Anders Ygeman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-048 09 59
e-post till Ömer Oguz

Uppdatering

Den uppdaterade versionen innehåller en lista med de kommuner som med dagens beslut kan ansöka om bidrag enligt förordning (2018:118) om statsbidrag till kommuner och regioner för att minska och motverka segregation.