Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde reser till Washington

Publicerad

Utrikesminister Ann Lindes första resa 2022 går till USA. Den 5-8 januari besöker utrikesministern Washington för att bland annat träffa amerikanska kollegor och diskutera Rysslands agerande och situationen i och omkring Ukraina.

Utrikesministern kommer att möta USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman, president Bidens biträdande nationelle säkerhetsrådgivare Jonathan Finer och statssekreteraren för civil säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter Uzra Zeya. Därtill kommer utrikesministern att träffa tankesmedjor och ledande experter för att diskutera klimat och säkerhet.

- USA är en mycket viktig partner. Vårt nära samarbete bilateralt och genom EU är nödvändigt både för att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och stabiliteten i vårt närområde, liksom för att stävja den demokratiska tillbakagången i världen och driva viktiga värdefrågor framåt i internationella fora, säger Ann Linde.

Värnandet av demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, civilsamhället och rättsstatens principer runt om i världen kommer att utgöra ett centralt tema i utrikesministerns samtal. Utrikesministern kommer också att dela med sig av erfarenheterna och resultaten från Sveriges ordförandeskap i OSSE 2021.

Besöket till Washington sker som uppföljning på utrikesministerns senaste möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken i Stockholm, i samband med OSSE:s ministerrådskonferens den 2-3 december. Resan sker även som uppföljning på president Bidens demokratitoppmöte i december 2021, där Sverige tilldelades en framträdande roll som medarrangör för flera evenemang på teman som jämställdhet och hbtqi-rättigheter.

Presskontakt

Nadja Yusuf
Pressekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans
Mobil 073-085 00 49
e-post till Nadja Yusuf