Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Ministrar diskuterar återstart och vaccinationsvecka med Besöksnäringsrådet

Publicerad

Idag träffar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg representanterna i Besöksnäringsrådet. På agendan står diskussioner kring återstarten efter pandemin, vaccinationsveckan och nationella strategin för hållbar turism och växande besöksnäring.

Besöksnäringen är en viktig jobb- och integrationsmotor som i flera avseenden bidrar till regeringens prioriterade områden – att bryta segregationen, driva på klimatomställningen och skapa jobb och välfärd i hela landet.

– Investeringsviljan och framtidstron som beror på klimatomställningen i industrin skapar också nya möjligheter för besöksnäringen. Vi ska samarbeta på bred front för att utveckla attraktiva platser för både besökare, boende och övrigt näringsliv i hela landet, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

– Besöksnäringen har ett stort värde och skapar sysselsättning i hela Sverige. Från Abisko till Österlen. Många är vi som vill uppleva våra vackra fjäll, kuster och pulserande städer, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Rådet kommer under torsdagens möte också att diskutera och bidra med tankar samt inspel på hur man kan nå ut med information i olika kanaler under nationella vaccinationsveckan som genomförs under vecka 11.

Besöksnäringsrådet inrättades av regeringen förra året för regelbunden dialog med näringens arbetsgivar- och fackliga representanter. Rådet syftar till att samla berörda aktörer för tematiska samtal och organiseras av Regeringskansliet i nära samarbete med Svensk Turism.

Presskontakt

Kajsa Loord
Pressekreterare hos näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-075 97 31
e-post till Kajsa Loord
Max Ney
Pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-094 25 40
e-post till Max Ney

Representanter i Besöksnäringsrådet

Jonas Siljhammar, Ordförande/VD, Svensk Turism/Visita
Mats Hedenström, Näringspol chef, Svensk Handel
Tina Thorsell, Samhällspol chef, Transportföretagen
Malin Ackholt, Ordförande, HRF
Linda Palmetzhofer, Ordförande, Handelsanställdas förbund
Peter Hellberg, 1:e vice ordförande, Unionen