Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ann Linde till Gulfen för förnyade fredsansträngningar i Jemen

Publicerad

Den 27-29 mars besöker utrikesminister Ann Linde Gulfregionen för möten om konflikten och den humanitära krisen i Jemen. Under sina möten företräder Ann Linde även EU.

Konflikten i Jemen har nu pågått i över sju år, och situationen i landet förvärras av de höjda matpriser som orsakats av Rysslands invasion av Ukraina.

Resan till Gulfländerna är en uppföljning av Ann Lindes två tidigare besök i Jemen och regionen. Under besöket träffar Ann Linde bland andra Jemens och Saudiarabiens utrikesministrar, företrädare för Förenade Arabemiratens regering, FN och andra aktörer i regionen för att stödja fredsansträngningarna.

– Det är viktigt att engagemanget för den humanitära krisen i Jemen upprätthålls. FN varnar för att Rysslands invasion av Ukraina kommer att förvärra hungern i Jemen ytterligare. Jemen importerar nästan all sin mat och väntas vara ett av de länder som drabbas hårdast när priserna på livsmedel och bränsle stiger, säger utrikesminister Ann Linde.

Utrikesministerns resa till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är en del i Sveriges stöd till fredsansträngningarna, som leds av FN:s sändebud, svenske Hans Grundberg. Under besöket kommer utrikesministern att diskutera läget i konflikten å både Sveriges och EU:s vägnar.

– Jag kommer att träffa Jemens utrikesminister som är stationerad i Riyadh, och andra aktörer i regionen för att samtala om läget i konflikten och förutsättningarna för nedtrappning och nya politiska samtal. Jag vill också diskutera med Gulfländerna hur de kan stödja FN:s fredsansträngningar, säger utrikesminister Ann Linde.

Utrikesministern kommer också att följa upp den givarkonferens för Jemen som Sverige, Schweiz och FN stod värdar för den 16 mars. Vid givarkonferensen samlades 1,3 miljarder dollar in i humanitärt stöd till Jemen.

– Vi fick in mycket pengar tack vare alla generösa givare. Men totalsumman räcker inte. Det behövs tre gånger så mycket stöd till FN:s livräddande insatser i landet. Jag kommer uppmuntra Gulfländerna att öka sitt humanitära stöd för att lindra människors lidande i Jemen, säger utrikesminister Ann Linde.

Utrikesministern kommer också att diskutera den bredare globala utvecklingen, Ukrainakriget, bilaterala frågor och situationen för de mänskliga rättigheterna.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske