Pressmeddelande från Socialdepartementet

Lena Hallengren till extrainsatt EU-möte med anledning av invasionen av Ukraina

Publicerad

Tisdag den 15 mars deltar socialminister Lena Hallengren vid ett extrainsatt informellt videomöte med EU:s hälsoministrar. Mötet arrangeras av det franska ordförandeskapet med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Ukrainas hälsominister Viktor Liaschko väntas hålla ett anförande.

Syftet med mötet är ett informellt samtal och informationsutbyte om medlemsstaternas åtgärder vad gäller hälso- och vårdbehov av flyktingar från Ukraina. Deltagarna ska också diskutera möjligheten till samordnat svar, vilka åtgärder som medlemsstaterna kan vidta för att främja europeisk solidaritet, samt om nödvändiga åtgärder för att stärka motståndskraften hos europeiska hälsosystem på medellång sikt.

Förutom EU:s medlemsstater och Ukrainas hälsominister är också hälsokommissionär Stella Kyriakides, representanter för Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) och WHO Europe liksom EFTA-länderna inbjudna att delta. Mötet inleds klockan 14.00.

Presskontakt

Elin Aarflot
Pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-274 23 53
e-post till Elin Aarflot