Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Morgan Johansson och Anders Ygeman deltar i ministerrådsmöte för rättsliga och inrikes frågor (RIF)

Publicerad

Den 3–4 mars träffar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman sina EU-kollegor under ett möte i EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel.

Morgan Johansson deltar i diskussioner om den politiska styrningen av Schengenområdet bland annat utifrån en barometer och en rapport från kommissionen.

Vidare har det franska ordförandeskapet bjudit in ministrar och representanter för de tolv länderna i den nya latinamerikanska kommittén för inre säkerhet (CLASI) för att diskutera ett utökat samarbete mellan EU och Latinamerika i kampen mot narkotikahandel.

Under mötet i Bryssel kommer justitieministrarna också att ha en diskussion om tillgång till advokat och nödvändigheten i att advokater fritt kan bedriva sin verksamhet. I anslutning till mötet kommer justitieministrarna även att diskutera konsekvenser för det rättsliga samarbetet med Ryssland. 

Vid mötet väntas migrationsministrarna, där Anders Ygeman deltar, komma överens om att aktivera EU:s så kallade massflyktsdirektiv. Det fanns ett brett stöd när frågan diskuterades redan i söndags vid det extrainsatta ministerrådsmötet i Bryssel.

Ministrarna kommer också att se över de framsteg som gjorts gällande det pågående arbetet med EU:s migrations- och asylpakt.

Presskontakt

Sofie Rudh
Pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-545 74 21
e-post till Sofie Rudh
Ömer Oguz
Pressekreterare hos integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor Anders Ygeman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-048 09 59
e-post till Ömer Oguz