Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige står värd för FN-konferens om den allt värre humanitära krisen i Jemen

Publicerad

Den 16 mars arrangerar Sverige tillsammans med Schweiz och FN en internationell givarkonferens för Jemen. Syftet är att mobilisera fortsatt stöd till den FN-ledda humanitära responsen i Jemen som riskerar att försvåras av kriget i Ukraina. FN:s generalsekreterare António Guterres öppnar mötet där utrikesminister Ann Linde företräder Sverige. Även UNHCR:s sändebud Angelina Jolie och USA:s utrikesminister Antony Blinken deltar.

I Jemen pågår en av världens värsta humanitära kriser. Fler än 23 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp och skydd efter att situationen förvärrats genom intensifierade stridigheter och covid-19-pandemin.

Kriget i Ukraina leder nu till att priserna på viktiga livsmedel och bränsle stiger, vilket kraftigt fördyrar den humanitära responsen. Samtidigt som Sverige och det internationella samfundet kraftsamlar för att möta den akuta humanitära situationen i Ukraina måste engagemanget för andra humanitära kriser som den i Jemen upprätthållas.

- Läget i Jemen är akut. Vi måste göra allt vi kan för att lindra nöden, säger utrikesminister Ann Linde. Miljoner människor står på randen till svält och många riskerar att dö. Vi behöver gemensamt kraftsamla för att samla in resurser så att akuta livräddande insatser kan fortsätta.

Det blir femte gången som Sverige och Schweiz är medvärdar för den årliga givarkonferensen. FN:s generalsekreterare António Guterres leder den tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde och Schweiz president, tillika utrikesminister, Ignazio Cassis samt FN:s humanitäre chef, Martin Griffiths. Angelina Jolie, UNHCR:s särskilda sändebud kommer att tala om intrycken från sin resa till Jemen förra veckan.

Under givarkonferensen arrangerar Sverige och Schweiz också ett sidoevent om jemenitiska kvinnors roll i den humanitära responsen, med biståndsminister Matilda Ernkrans som öppningstalare. UNICEF:s chef Catherine Russell och ledande kvinnliga företrädare från det jemenitiska civilsamhället deltar bland andra.

- Humanitära organisationer i Jemen arbetar i en mycket svår miljö. Vi vill belysa de särskilda utmaningar som framför allt kvinnlig humanitär personal möter och det viktiga arbete de utför i landet, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Givarkonferensen direktsänds på UN Web TV 16 mars kl. 14:30. Sidoeventet om jemenitiska kvinnors roll direktsänds på Youtube 16 mars kl. 12.45.

Mer om konferensen och sidoeventet här.

Presskontakt

Amelie Lind
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00