Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Ukraina i fokus när Peter Hultqvist deltog i extrainsatt försvarsministermöte inom Nato

Publicerad

Med anledning av kriget i Ukraina samlades Natoländernas försvarsministrar i Bryssel den 16 mars för ett extrainsatt möte. Även en representant för EU:s utrikestjänst deltog, liksom försvarsministrarna från Nato-partnerländerna Ukraina, Georgien, Finland och Sverige.

Jens Stoltenberg skakar hand med Peter Hultqvist medan Antti Kaikkonen ser på.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (höger) och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (vänster) på mötet. Foto: Regeringskansliet

​Fokus för mötet var hur EU, Nato och Natos partnerländer kan samarbeta ytterligare för att hantera det kraftigt försämrade säkerhetsläget i Europa.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist sa på mötet att den svenska regeringens agerande efter Rysslands invasion av Ukraina vilar på tre ben; att driva på sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige.

– Sverige fördömer å det kraftfullaste Rysslands oprovocerade och oberättigade aggression mot Ukraina, sa Peter Hultqvist.

Försvarsministern tog också upp att Sveriges samarbete med Nato ytterligare har fördjupats genom ökat informationsutbyte och samordning av aktiviteter och strategisk kommunikation, efter att den ryska invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari.

– Samarbeten med olika länder är viktiga för säkerheten och stabiliteten i vårt närområde. Vårt fördjupade partnerskap med Nato är oerhört viktigt givet det försämrade säkerhetsläget.  

I samband med Natos försvarsministermöte hade Peter Hultqvist även separata möten med Natos högste militära befälhavare SACEUR general Tod D. Wolters och den brittiske försvarsministern Ben Wallace, samt tillsammans med den finske försvarsministern Antti Kaikkonen ett möte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Presskontakt

Toni Eriksson
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-072 83 16
e-post till Toni Eriksson