Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Ann Linde i Luxemburg för EU:s utrikesministermöte

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde är i Luxemburg den 11 april för att delta i EU:s utrikesministermöte med fokus på Rysslands aggression mot Ukraina. Utrikesministrarna träffar också chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen Karim A.A. Khan.

– EU fortsätter att agera för att stödja Ukraina och sätta press på Ryssland. De fem sanktionspaket som redan är beslutade är de mest kraftfulla EU någonsin har antagit. Sverige driver på för att nya sanktioner ska omfatta fler fossila bränslen, säger utrikesminister Ann Linde.

Under mötet ska utrikesministern också återrapportera från sin resa i Gulfregionen 27–30 mars där hon diskuterade fredsansträngningarna i Jemen och framförde gemensamma EU-budskap från EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Den två månader långa vapenvila som nu har utlysts är ett viktigt steg framåt. Parterna måste respektera den och engagera sig i den politiska processen. Stödet för FN-sändebudet Hans Grundberg och EU:s fortsatta engagemang är starkt, säger utrikesminister Ann Linde.

Ministrarna kommer också att diskutera EU:s konnektivitetsstrategi Global Gateway och ha ett informellt möte med Norges och Islands utrikesministrar.

Presskontakt

Amelie Lind
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00