Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Facklan inför idrottstävlingen Makkabiaden tänds för första gången i Sverige

Publicerad

I morgon söndag den 24 april tänds för första gången i Sverige facklan inför ett av världens största idrottsevenemang, Makkabiaden. Sveriges delegation består av över 80 tävlanden, vilket är bland de största svenska delegationerna som hittills deltagit i spelen.

– Att Sverige för första gången är ett av stoppen för facklan är speciellt. Inte minst eftersom det var här som judiska klubbar, i ett av få länder, kunde fortsätta att utöva sport under andra världskriget. Nu får Sverige stolt utgöra den första anhalten på vägen fram till det största Makkabiaden i historien, säger idrottsminister Anders Ygeman som har skickat en videohälsning till den svenska delegationen.

Sverige är först i raden av stopp för facklan fram till invigningsceremonin av Makkabiaden i Israel den 14 juli. Spelen genomförs vart fjärde år. Från starten 1932 och fram till i dag har spelen växt från 390 till över 10 000 atleter med judisk bakgrund.

Makkabiaden är i dag det tredje största idrottsevenemanget i världen som är erkänt av Internationella olympiska kommittén. Sveriges delegation består i år av över 80 tävlanden. Det är bland de största svenska delegationerna som någonsin deltagit i Makkabiaden.

Presskontakt

Ömer Oguz
Pressekreterare hos integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor Anders Ygeman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-048 09 59
e-post till Ömer Oguz
Ebba Kock
Pressekreterare hos integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor Anders Ygeman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076 116 75 99
e-post till Ebba Kock