Pressmeddelande från Socialdepartementet

Förstärkt tilläggsbelopp i bostadsbidraget till barnfamiljer

Publicerad

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten för 2022 att bostadsbidraget för barnfamiljer höjs under juli - december 2022. För att särskilt skydda hushåll med svag ekonomi mot kraftiga prisuppgångar införs ett tillfälligt tilläggsbidrag för barnfamiljer som har, eller senare i år kommer att ha, rätt till bostadsbidrag. Kostnaden beräknas till omkring 500 miljoner kronor.

– I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge lägger regeringen fram en budget för att stärka Sverige. Den ekonomiska situation som har uppstått med anledning av händelserna i Sveriges närområde har bidragit till att många hushåll har fått eller riskerar att få, kraftigt höjda utgifter framför allt när det gäller el, drivmedel och livsmedel. Bostadsbidraget är en träffsäker förmån för att ge ekonomiskt utsatta barnhushåll extra resurser, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Tilläggsbidraget kommer att motsvara 25 procent av det preliminära bostadsbidraget och kommer som mest att lämnas med 1 325 kronor per månad.

I Försäkringskassan prognos från februari 2022 antas cirka 124 000 barnhushåll få bostadsbidrag varje månad.

Presskontakt

Hanna Kretz
Pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-064 96 04
e-post till Hanna Kretz

Vårändringsbudgeten lämnas till riksdagen

Regeringens förslag ingår i den kommande vårändringsbudgeten, som kommer att lämnas över till riksdagen för beslut den 19 april 2022. Följ budgetbeslutet på riksdagens webbplats.