Utredning lämnar förslag på bestämmelser som ska komplettera EU:s förordning om åtgärder mot spridning av terrorisminnehåll på internet
Publicerad
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har i dag tagit emot betänkandet EU:s förordning om terrorisminnehåll på internet – kompletteringar och ändringar i svensk rätt.
I juni i år kommer EU:s förordning om åtgärder mot spridning av terrorisminnehåll på internet, den så kallade TCO-förordning, att börja gälla. TCO står för Terrorist Content Online. Förordningen innehåller flera nya rättsliga verktyg för att motverka att terrorisminnehåll sprids till allmänheten på internet. Behöriga myndigheter i medlemsländerna ska bland annat kunna utfärda en order mot en värdtjänstleverantör (till exempel webbsidor, sociala medietjänster, video-, bild- och ljuddelningstjänster, molntjänster, sökmotorer, onlinespel) om att terrorisminnehåll inom en timme ska avlägsnas, eller på annat sätt göras oåtkomligt. Förordningen överlämnar till medlemsstaterna att i nationell rätt reglera ett sanktionssystem vid överträdelser och säkerställa en rätt till effektiva rättsmedel.
– Terroristpropaganda ska inte ha någon plats på internet. Spridningen av terrorisminnehåll online riskerar att medföra att personer radikaliseras genom glorifiering av terrorattentat eller terrororganisationer. Jag ser därför fram emot att regelverket ska komma på plats, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Den så kallade TCO-utredningen har letts av Johan Sjöö, lagman vid Förvaltningsrätten i Malmö. Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag på vilken myndighet, Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen, som ska utses till behörig myndighet enligt förordningen, samt hur förordningen i övrigt ska kunna genomföras i Sverige och vilka författningsändringar det kräver.
Utredningen har i ett delbetänkande som överlämnades i oktober 2021 föreslagit att Polismyndigheten ska få uppdraget som behörig myndighet enligt förordningen. Delbetänkandet har remitterats och frågan bereds nu inom Regeringskansliet.
I det slutbetänkandet som i dag överlämnats föreslår utredningen att en kompletteringslag ska införas i Sverige som ska reglera exempelvis en möjlighet för den behöriga myndigheten att i vissa fall besluta om administrativa sanktioner (sanktionsavgift och vitesföreläggande), att en sanktionsavgift ska uppgå till 5 000–5 miljoner kronor, och att den behöriga myndighetens beslut ska få överklagas till allmän förvaltningsdomstol.
Slutbetänkandet ska nu remitteras. Därefter kommer det samlade underlaget beredas inom Regeringskansliet. Regeringens målsättning är att nödvändig kompletterande lagstiftning ska vara på plats så snart som möjligt.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-087 60 54
e-post till Angelica Vallgren