Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg besöker filmfestivalen i Cannes

Publicerad

Den 20-21 maj besöker utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg årets upplaga av filmfestivalen i Cannes. Syftet med resan är att marknadsföra Sverige som ett attraktivt land för internationella film- och tv-produktioner, samt att öka kännedomen och intresset för svenskproducerade filmer och tv-drama runt om i världen.

– Svensk film är en central del av den svenska exportindustrin. Branschen attraherar investeringar, stärker vår export och därmed hela Sveriges attraktionskraft. Svensk film är också avgörande för bilden av Sverige internationellt. Därför är det viktigt för mig att besöka världens betydelsefullaste mötesplats för film. Vi vet att möten på plats senare resulterar i konkreta samarbeten, säger Anna Hallberg.

Utrikeshandelsministern kommer även att tala om det svenska initiativet Hållbar Film vid ett internationellt seminarium om hållbarhet inom filmindustrin och om jämställdhet som en framgångsfaktor i anslutning till Svenska Filminstitutets lansering av sin jämställdhetsrapport 2021/2022.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg träffar också företrädare för de nordiska filminstituten och den svenska filmindustrin för att bland annat diskutera ökad produktionssamverkan och hur förutsättningarna kan stöttas så att fler utländska producenter väljer att lägga produktioner i Sverige.

– Sverige konkurrerar med hållbarhet, jämställdhet och en mycket erfaren och kompetent filmindustri. Det ger resultat. Det ser vi inte minst detta historiska år, när flera filmer med svenska regissörer tävlar. Som minister med ansvar för nordiska frågor är det också fantastiskt att se hur väl samproduktioner med andra nordiska länder fungerar, säger Anna Hallberg.

Tid för intervjuer finns på plats i Cannes. Kontakta pressekreterare Tobias Eke Vestergren.

Presskontakt

Tobias Eke Vestergren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-042 21 84
e-post till Tobias Eke Vestergren