Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Ann Linde besöker USA och Kanada

Publicerad

Den 3-5 maj reser utrikesminister Ann Linde till Washington D.C. och Ottawa för överläggningar med USA:s utrikesminister Antony Blinken och Kanadas utrikesminister Mélanie Joly.

Besöken sker i ljuset av det försämrade säkerhetsläget i Europa efter Rysslands aggression mot Ukraina. Långsiktigt stöd till Ukraina liksom stabiliteten i Sveriges närområde kommer bland annat att diskuteras.

- Både USA och Kanada är strategiska och nära partners till Sverige och EU. Det transatlantiska engagemanget för europeisk säkerhet och för vårt gemensamma stöd till Ukraina är avgörande. Det finns inget alternativ till fortsatt stark europeisk och transatlantisk enighet och samarbete, säger Ann Linde.

Den 3-4 maj är Ann Linde i Washington D.C. för möten med USA:s utrikesminister Antony Blinken samt amerikanska senatorer och kongressledamöter.

Därefter reser Ann Linde till Ottawa för möten med Kanadas utrikesminister Mélanie Joly och kanadensiska parlamentariker.

Utrikesministrarna deltar även vid ett publikt event på temat Sveriges och Kanadas feministiska utrikespolitik, med särskilt fokus på hur Rysslands invasion av Ukraina drabbar kvinnor och flickor.

- Att Kanada liksom Sverige bedriver en feministisk utrikespolitik är något vi är mycket stolta över, säger utrikesminister Ann Linde.

Presskontakt

Andreas Enbuske
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-130 58 86
e-post till Andreas Enbuske