Pressmeddelande från Finansdepartementet

Regeringen tillsätter utredning om övergångsrestriktioner efter vissa anställningar och uppdrag i offentliga verksamheter

Publicerad

För att minska risken för korruption och intressekonflikter i de offentliga verksamheterna tillsätter regeringen en utredning som ska lämna förslag om övergångsrestriktioner (karens) vid övergång från vissa anställningar eller uppdrag inom offentlig verksamhet. Utredningen ska vara klar i slutet av augusti 2023.

Regeringen tar nu ytterligare ett steg i arbetet mot korruption och tillsätter en utredning som ska kartlägga omfattningen av övergångar från offentliga verksamheter till exempelvis det privata näringslivet. Utredaren ska också ta ställning till vilka befattningar och positioner i verksamheterna som bör omfattas av en reglering om övergångsrestriktioner.

– Regeringen tar nu, med en utredning om övergångsrestriktioner, ytterligare ett steg för att stärka integriteten i de offentliga verksamheterna. Offentliga verksamheter som kännetecknas av stark integritet ger bättre skydd mot intressekonflikter och korruption, säger civilminister Ida Karkiainen.

Utredaren ska ta ställning i ett antal frågor, till exempel om individen ska ha rätt till ersättning och vilket organ som ska göra prövningen. Utredaren ska särskilt beakta effekterna för de offentliga finanserna och samhällsekonomin.  Utredningen ska också utvärdera den lag om övergångsrestriktioner som gäller för statsråd och statssekreterare sedan den 1 juli 2018. Utredningen ska redovisas senast den 23 augusti 2023. Det är ännu inte bestämt vem som ska vara särskild utredare.   

Presskontakt

Jonas Lannering
Pressekreterare hos civilminister Ida Karkiainen
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-057 23 36
e-post till Jonas Lannering