Pressmeddelande från Socialdepartementet

VAB-utredningen överlämnar sitt slutbetänkande

Publicerad

Regeringens särskilde utredare Marika Lindgren Åsbrink överlämnade idag sitt slutbetänkande till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

– Att möjliggöra för föräldrar att stanna hemma från jobbet för att ta hand om ett sjukt barn är en central del av stödet till barnfamiljer. Utredningen har haft ett omfattande uppdrag och jag ser fram emot att ta del av utredarens förslag, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Utredningen föreslår bland annat att fler situationer än i dag ska ge rätt till tillfällig föräldrapenning, till exempel vid deltagande i möten med skola gällande barnets sjukdom eller funktionsnedsättning, vid medverkan i utredning hos socialtjänsten och vid vissa besök hos tandvården. Utredningen föreslår även en höjd åldersgräns, så att föräldrar som har barn mellan 16–18 år med ett särskilt vård- och tillsynsbehov på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning ska kunna få ersättning.

Utredningen föreslår även att en ny förmånstid införs som innebär att föräldrar som använt mer än 40 dagar på ett år kan behöva intyga att det föreligger ett fortsatt behov.

Utredningen lämnar också förslag som syftar till att begränsa fusk och minska felaktiga utbetalningar. Bland annat föreslås att intyg som styrker behovet av ersättning ska krävas tidigare och även fristående förskolor och skolor föreslås få skyldighet att lämna uppgifter om barns frånvaro.   

Utredningens förslag kommer nu att beredas inom Regeringskansliet.

Presskontakt

Hanna Kretz
Pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-064 96 04
e-post till Hanna Kretz