Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Försvarsministern besöker internationell flygövning i Såtenäs

Publicerad

Den 4–6 juli övar det svenska och brittiska flygvapnet tillsammans vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs. Försvarsminister Peter Hultqvist kommer att besöka övningen den 5 juli.

Övningen, med plan av typen Jas 39 Gripen och Typhoon, sker inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF).

JEF leds av Storbritannien och både Sverige och Finland ingår. En rad JEF-övningar planeras i Sverige och Finland under sommaren och hösten, mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato.

– När försvarsministrarna från JEF-länderna möttes i Oslo i juni uttryckte alla ett starkt stöd för Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i Nato. De övriga JEF-länderna utlovade också en utökad närvaro i Östersjöregionen under tiden som Sverige och Finland väntar på att bli medlemmar i Nato. Den här övningen är en viktig del av den närvaron, säger Peter Hultqvist.

En pressträff där bland andra försvarsministern deltar kommer att hållas på F 7 den 5 juli, med samling vid besöksmottagningen klockan 10.45.

Journalister kan anmäla sig med namn och personnummer senast 4 juli klockan 17.00 till f7-info@mil.se.

Efter pressträffen är försvarsministern tillgänglig för enskilda intervjuer, se presskontakt nedan.

Presskontakt

Ulrika Langels
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-2101389
e-post till Ulrika Langels

Det här är JEF

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett brittisklett ramverk för en snabbinsatsstyrka som ska kunna agera självständigt eller inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats i händelse av en kris, med fokus på norra Europa.

Storbritannien tog initiativ till JEF 2014 och utöver Storbritannien deltar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige i samarbetet.