Pressmeddelande från Socialdepartementet

Kontrollen av tandvårdens aktörer ska stärkas

Publicerad

Regeringen ger Försäkringskassan och Inspektionen för vård och omsorg i uppdrag att tillsammans arbeta för stärkt kontroll, uppföljning och tillsyn av tandvårdsaktörer som åläggs med återbetalningskrav kopplat till det statliga tandvårdsstödet. Regeringen tillsätter även en utredning som ska lämna förslag för ökad kontroll över tandvårdssektorn.

Utredaren ska lämna förslag som bidrar till ökad kontroll över tandvårdssektorn för att komma till rätta med att oseriösa aktörer missbrukar det statliga tandvårdsstödet. Utredningen ska bl. a. bedöma om det är lämpligt att införa tillståndsplikt och ägar- och ledningsprövning för privata vårdgivare i det statliga tandvårdsstödet. Utredaren ska även analysera hur myndigheternas möjlighet att genomföra kontroller och att stoppa utbetalningar till vårdgivaren kan förbättras samt lämna förslag på hur det kan ske

− Tandvården i Sverige håller en hög kvalitet, men det förekommer även fusk och felaktiga utbetalningar. Vi ska stärka kontrollen av tandvårdens aktörer och tandvårdsstödet så att våra skattepengar går till det som de är avsedda för, säger socialminister Lena Hallengren.

Försäkringskassan och Socialstyrelsen får också ett gemensamt uppdrag som ska bidra till effektiva kontroller inom det statliga tandvårdsstödet. Målsättningen är att stärka ansvariga myndigheter avseende kontroll, uppföljning och tillsyn inom tandvården. Samtidigt ska tandvårdens patienter kunna vara säkra på att få en högkvalitativ tandvård, oavsett vilken vårdgivare som utför tandvården.

Senast den 31 maj 2023 ska uppdragen och utredningen redovisas till Socialdepartementet.

Presskontakt

Hanna Kretz
T.f. pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-064 96 04
e-post till Hanna Kretz