Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige och Kenya har ingått ett samförståndsavtal på området handel och investeringar

Publicerad

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg har idag undertecknat ett samförståndsavtal på området handel och investeringar med Kenyas utrikesminister Raychelle Omamo. Syftet med samförståndsavtalet är att främja bilateral handel mellan länderna.

Samförståndsavtalet ger en struktur för att fördjupa samarbetet med Kenya och främja konkreta diskussioner om affärsmöjligheter. Det möjliggör även tillskapandet av specifika plattformar där man, tillsammans med relevanta myndigheter och organisationer från båda länderna, kan arbeta aktivt för att främja handel och investeringar.

 – Både Sverige och Kenya ser betydande potential för ökat ekonomiskt utbyte. Kenya är en viktig handelspartner för Sverige i regionen och jag hoppas att samförståndsavtalet ska främja ökad handel mellan våra länder, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Kenya är ett ekonomiskt, kommersiellt och logistiskt nav i Östafrika. Över 50 svenska företag finns representerade i Kenya och många företag ser landet som en naturlig utgångspunkt för att etablera sig på den östafrikanska marknaden.

– Det finns många spännande möjligheter av ömsesidigt intresse, inte minst inom den gröna omställningen, påtalar Hallberg

Sverige har ett omfattande utvecklingssamarbete med Kenya med fokus på mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, miljö och klimat, samt inkluderande ekonomisk utveckling. Utvecklingssamarbetet syftar även till att lägga grund för bredare och mer självbärande ekonomiska relationer och partnerskap mellan länderna.

Presskontakt

Tobias Eke Vestergren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-042 21 84
e-post till Tobias Eke Vestergren