Pressmeddelande från Miljödepartementet

Annika Strandhäll deltar i inspektionsresa längs Göta älv

Publicerad

Området runt Göta älv är ett av de områden i Sverige som har högst risk för jordskred, och klimatförändringarna kan öka risken. Den 23 augusti deltar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i en båtresa längs älven. Olika åtgärder för att stärka klimatberedskapen och förhindra skred kommer att presenteras.

Ett begränsat antal representanter från media är välkomna att följa med på båtresan. Kontakta pressekreterare Tove Kullenberg, [email protected] för mer information och anmälan, senast den 19 augusti.

Tid och plats: Turen görs den 23 augusti 2022, klockan 12.30-15.30. Ombord- och avstigning sker i Lilla Edet, bussresa arrangeras från centrala Göteborg vid behov.

Göta älv förser cirka 700 000 människor med dricksvatten. Ett skred i ett förorenat område kan därför få svåra följder för vattenförsörjningen.

− Klimatförändringarna märks här och nu. Risken för skred vid Göta älv kan öka på grund av klimatförändringarna, och därför är det mycket viktigt att göra rätt åtgärder redan nu, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Regeringen arbetar med att stärka klimatberedskapen och anpassningen till ett förändrat klimat på flera sätt. Det sker bland annat genom en övergripande strategi för klimatanpassning och genom riktad finansiering för klimatanpassning.

Presskontakt

Tove Kullenberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-842 50 59
e-post till Tove Kullenberg