Hoppa till huvudinnehåll

Särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet – investeringar i ökad nätkapacitet Prop. 2020/21:94

Publicerad

I propositionen föreslås en ny lag om särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet som syftar till att skapa särskilda drivkrafter för elnätsföretag att göra investeringar som ökar kapaciteten i nätet.

Ladda ner:

Lagen gäller nätföretag som har ett s.k. outnyttjat underskott i förhållande till intäktsramen för tillsynsperioden 2012–2015 och innebär att Energimarknadsinspektionen ska besluta att ett sådant företag har ett särskilt investeringsutrymme.

Det föreslås även att regeringen eller den myndighet som regeringen
bestämmer ska kunna meddela föreskrifter om skyldighet för elnätsföretag att i en särskild ordning redovisa vilka investeringar som genomförs i en redovisningsenhet med särskilt investeringsutrymme.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juni 2021.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv

Departementsserien (1 st)

  • Särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet – investeringar i ökad nätkapacitet

    I promemorian finns lagförslag som svarar mot förslagen i regeringens proposition Särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet (prop. 2020/21:12). Frågan som behandlas i promemorian är vilka krav som bör ställas för att se till att lagförslagen uppfyller syftet att skapa särskilda drivkrafter för elnätsföretag att göra investeringar som ökar kapaciteten i elnätet.

Statens offentliga utredningar

Lagrådsremiss (1 st)

Proposition (1 st)

Laddar...