Hoppa till huvudinnehåll
Proposition från Finansdepartementet

Innebörden av begreppet helt försäkringsbestånd Prop. 2021/22:154

Publicerad

I propositionen föreslås tillägg till reglerna om överlåtelse av helt försäkringsbestånd i inkomstskattelagen och lagen om avkastningsskatt på pensionsmedel.

Ladda ner:

Tilläggen innebär att ett försäkringsföretag kan överlåta samtliga tjänstepensionsförsäkringar eller samtliga andra försäkringar än tjänstepensionsförsäkringar, och därmed sammanhängande verksamhet, till ett annat försäkringsföretag utan inkomstskattekonsekvenser och med skattemässig kontinuitet avseende avkastningsbeskattade tillgångar. Det övertagande företaget inträder i det överlåtande företagets skattemässiga situation. Som förutsättning gäller dock, utöver de villkor som sedan tidigare gäller för skattefri överlåtelse av helt försäkringsbestånd, att överlåtelsen görs som ett led i att tjänstepensionsverksamheten ska bedrivas av ett tjänstepensionsföretag.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och upphöra att gälla
den 1 januari 2023. De nya bestämmelserna får tillämpas på överlåtelser
av försäkringsbestånd som genomförs under kalenderåret 2022.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv

Departementsserien (1 st)

  • Innebörden av begreppet helt försäkringsbestånd

    I promemorian föreslås ett tillägg till innebörden av begreppet helt försäkringsbestånd i 39 kap. 12 § inkomstskattelagen och i 9 § femte stycket lagen om avkastningsskatt på pensionsmedel.

Statens offentliga utredningar

Lagrådsremiss (1 st)

Proposition (1 st)

Riksdagsbeslut

Laddar...