
Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige
Sverige är och ska fortsatt vara en ledande forskningsnation. Nu har regeringen presenterat mandatperiodens forsknings- och innovationsproposition som pekar ut riktningen framåt för svensk forskningspolitik. Den fria forskningen ska värnas samtidigt som forskningspolitiken ska svara mot globala och nationella samhällsutmaningar. I propositionen presenterar regeringen forskningspolitiken för åren 2021–2024. Politiken utgår från målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en framstående kunskaps-nation. Forskning och innovation krävs för att starta ekonomin och bygga kompetens, konkurrenskraft och välfärd. I propositionen föreslår regeringen kraftiga höjningar av an-slagen för forskning och utveckling i hela landet. Redan nästa år ökas anslagen med 3,4 miljarder kronor, jämfört med 390 miljoner kronor i ökning det första året i den senaste forskningspropositionen. Denna snabba ökning är viktig då pandemin riskerar minska den privata finansieringen av forskning. För åren 2022, 2023 och 2024 beräknas satsningarna till cirka 3,2 miljarder kronor, 3,3 miljarder kronor respektive 3,75 miljarder kronor.
- Ansvariga statsråd
- Matilda Ernkrans
- Ansvariga departement
- Utbildningsdepartementet
Sverige ska vara en ledande kunskapsnation och den positionen ska försvaras
Hör Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning och Ibrahim Baylan, näringsminister berätta om innehållet i forsknings- och innovationspropositionen.
Aktuellt

Ett starkt samhälle för att möta samhällsutmaningarna
Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. I forsknings- och innovationspropositionen Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige presenterar regeringen satsningar för att bland annat lösa dagens samhällsutmaningar, ökade medel till forskning vid lärosäten i hela landet samt satsningar på nationella forskningsprogram. Anslagen förslås öka med 3,4 miljarder redan nästa år för att sedan öka till ytterligare till 3,75 miljarder kronor 2024.

Stärkt forskning inom hälsa och välfärd rustar Sverige för framtiden
Covid-19-pandemin har visat vikten av medicinsk forskning och innovation. Tack vare snabba insatser från forskare över hela världen har redan flera vaccin utvecklats. I forsknings- och innovationspropositionen presenterar regeringen satsningar inom hälsa, välfärd och life science på cirka en halv miljard kronor om året.

Ett nytt universitet i Mälardalen
Nästa vecka avser regeringen besluta om forsknings- och innovationspropositionen. Som ett led i utvecklingen av den strategiska forskningspolitiken kommer regeringen att presentera sin avsikt att Mälardalens högskola ska bli Mälardalens universitet.
Innehåll om den forskningspolitiska propositionen 2020
Totalt 14 träffar.
-
Satsningar på samverkansprogrammen i forsknings- och innovationspropositionen
Genom satsningarna i forsknings- och innovationspropositionen vill regeringen se till att Sverige kan möta samhällets utmaningar och omställning samt bidra till näringslivets globala konkurrenskraft.
-
Näringsdepartementets områden i forsknings- och innovationspropositionen
Den 17 december presenterade regeringen sin forsknings- och innovationsproposition som pekar ut riktningen för forskningspolitiken under de kommande åren. I den här artikeln presenteras ett urval av viktiga satsningar inom Näringsdepartementets områden.
-
Ett starkt samhälle för att möta samhällsutmaningarna
Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. I forsknings- och innovationspropositionen Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige presenterar regeringen satsningar för att bland annat lösa dagens samhällsutmaningar, ökade medel till forskning vid lärosäten i hela landet samt satsningar på nationella forskningsprogram. Anslagen förslås öka med 3,4 miljarder redan nästa år för att sedan öka till ytterligare till 3,75 miljarder kronor 2024.
-
Kraftig förstärkning av svensk forskning
Regeringens forsknings- och innovationsproposition anger inriktningen för Sveriges forskningspolitik de kommande fyra åren. Resurserna ökar kraftigt redan nästa år för att möta stora samhällsutmaningar och värna den fria forskningen. Målet är att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en framstående kunskapsnation. Redan 2021 ökas anslagen med 3,4 miljarder kronor. Åren 2022, 2023 och 2024 beräknas satsningarna till cirka 3,2 miljarder kronor, 3,3 miljarder kronor respektive 3,75 miljarder kronor. Forskning och innovation krävs för att återstarta ekonomin och bygga kompetens, konkurrenskraft och välfärd.
-
Viktigt att Sverige är attraktivt för forskare
Ministern för forskning och högre utbildning Matilda Ernkrans, som också är ledamot i statsministerns Nationella innovationsråd, är både stolt och glad över att Sverige som relativt liten nation är en viktig aktör i den internationella forskningen.
-
Stora satsningar på forskning i årets budget
Sverige är en ledande forskningsnation med en lång tradition av investeringar i forskning och utveckling som skapar välfärd, jobb och tillväxt. För att försvara Sveriges position krävs fortsatta satsningar och stärkt kvalitet inom svensk forskning. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen bland annat fortsatta investeringar på 3,4 miljarder kronor för forskning och innovation genom satsningar på bland annat forskningsinfrastruktur och en tidig ökning av universitets och högskolors basanslag. Från och med 2024 beräknas nivåökningen till drygt 3 miljarder kronor, men till skillnad mot tidigare propositioner görs stora investeringar tidigt i perioden för propositionen. Den totala satsningen som regeringen föreslår för forskning och innovation för 2021 är 3,4 miljarder kronor och en beräknad nivåhöjning till 3,75 miljarder kronor 2024. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Investeringar i forskning för att återstarta ekonomin
Sverige är en ledande forskningsnation med en lång tradition av investeringar i forskning och utveckling som skapar välfärd, jobb och tillväxt. För att försvara Sveriges position krävs fortsatta satsningar och stärkt kvalitet inom svensk forskning. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen fortsatta investeringar på 2,76 miljarder kronor för forskning bland annat genom satsningar på forskningsinfrastruktur och en tidig ökning av universitets och högskolors basanslag. Den totala satsningen som regeringen föreslår för forskning och innovation för 2021är 3,4 miljarder kronor, och den beräknade nivåhöjningen fram till 2024 är 3,75 miljarder kronor. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Remiss av promemorian Ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet, U2020/03053/UH
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på promemorian Ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Ändringar i högskolelagen för att främja den akademiska friheten och tydliggöra lärosätenas roll för det livslånga lärandet, U2020/03053/UH
Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet).
-
Matilda Ernkrans besöker Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och talar om framtida forskning
I dag, torsdag den 23 januari, deltar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett seminarium vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm om den kommande forskningspropositionen.