Innehåll om barnkonventionens väg mot svensk lag
Totalt 28 träffar.
-
Uppdrag för ökad fysisk aktivitet och bättre matvanor hos barn och unga
Regeringen har beslutat om två uppdrag som syftar till att skapa god och jämlik hälsa hos barn och unga. Grupper med sämre socioekonomiska förutsättningar ska särskilt uppmärksammas. Uppdragen syftar till att främja fysisk aktivitet och goda matvanor hos barn och unga.
-
Utredningen om barns möjligheter att utkräva sina rättigheter i fokus på Barnrättsdelegationens möte
Temat på Barnrättsdelegationens möte den 9 juni var den nyligen beslutade utredningen om barns möjligheter att utkräva sina rättigheter. Under dialogen lämnade företrädare för deltagande organisationer inspel och synpunkter till utredningen samt till regeringen avseende det fortsatta arbetet för barnets rättigheter.
-
Utredning föreslår ett utvidgat utreseförbud för barn
För att skydda barn som riskerar att fara illa i samband med utlandsvistelser föreslår en utredning att tillämpningsområdet för utreseförbudet ska utvidgas. Utredningen föreslår också att straffansvaret för brottet egenmäktighet med barn utvidgas.
-
Utredare ska se över SiS möjlighet att förbjuda eller begränsa mobil- och internetanvändning
Socialdepartementet ger en utredare i uppdrag att se över barn och ungas användning av mobiltelefoner och internet inom Statens institutionsstyrelse (SiS). Syftet är att förhindra att barn och unga som vårdas på ungdomshem avviker, planerar fritagningar, har destruktiva kontakter eller beställer droger.
-
Uppdrag till Barnombudsmannen om att främja barnanpassad information och kunskap med anledning av kriget i Ukraina
Med anledning av Rysslands pågående invasion i Ukraina ger regeringen uppdrag till Barnombudsmannen att föra löpande dialog med civilsamhället och erbjuda stöd med att anpassa information och kunskap till barn.
-
Europeisk barngaranti ska implementeras i Sverige
Regeringen har beslutat om en nationell handlingsplan för att implementera Europeiska rådets rekommendationer om en europeisk barngaranti. Målet med barngarantin är att förebygga och bekämpa social utsatthet genom att garantera att barn har tillgång till en uppsättning grundläggande samhällstjänster.
-
Regeringen lämnar förslag om Lex Lilla hjärtat till riksdagen
I propositionen ”Barnets bästa när vård enligt LVU upphör – lex lilla hjärtat” föreslår regeringen fem lagändringar för att stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för placerade barn.
-
Dialogmöte om barns situation kopplat till invasionen av Ukraina
Vid Barnrättsdelegationens möte den 3 mars lyssnade socialminister Lena Hallengren in medlemmarnas bedömning av barns situation kopplat till Rysslands invasion av Ukraina.
-
Den europeiska barngarantin och arbetet för ett stärkt barnrättsperspektiv var temat på Barnrättsdelegationens möte
Att säkerställa barnets rättigheter i arbetet med den europeiska barngarantin var temat på Barnrättsdelegationens möte med socialminister Lena Hallengren och statssekreterare Tobias Lundin Gerdås den 18 februari.
-
Myndigheter ska stärka sitt arbete för barns rättigheter
Att kunskapen om barnets rättigheter ökar bland statliga myndigheter, kommuner och regioner är en förutsättning för att barnkonventionen ska få genomslag i praktiken. Regeringen har därför beslutat att kunskapslyftet för barns rättigheter ska fortsätta och fördjupas. Sju myndigheter fortsätter sitt deltagande och ytterligare tre myndigheter kommer att få verksamhetsanpassade uppdrag. Barns och ungas egna erfarenheter och åsikter ska tas tillvara i arbetet.
-
Uppdrag om förstärkt tillsyn av socialtjänstens handläggning av ärenden som rör barn och unga
Regeringen uppdrar åt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att under 2021 och 2022 stärka tillsynen av socialtjänstens arbete med stöd och skydd till barn och unga.
-
Åsa Lindhagen tar emot Barnkonventionsutredningen
I dag tar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen emot Barnkonventionsutredningens betänkande från regeringens särskilda utredare Anders Hagsgård.
-
Åsa Lindhagen håller pressträff i samband med att hon tar emot Barnkonventionsutredningen
Torsdag den 12 november tar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen emot Barnkonventionsutredningens betänkande. I samband med det hålls en pressträff där utredningens resultat presenteras. Regeringens särskilda utredare Anders Hagsgård medverkar på pressträffen.
-
Jämställdhetsministern tar emot Barnombudsmannens årliga rapport
Idag har jämställdhetsminister Åsa Lindhagen tagit emot Barnombudsmannens årsrapport 2020. Rapporten bygger delvis på samtal med barn om barns rättigheter.
-
Åsa Lindhagen träffade Barnrättsdelegationen
Den 4 februari träffade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen Barnrättsdelegationen. På dagordningen stod det fortsatta arbetet med barnrättsfrågorna efter att barnkonventionen blev svensk lag vid årsskiftet.
-
Åsa Lindhagen träffar Barnrättsdelegationen och talar på Barnkonventionsdagen
Den 4 februari träffar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen Barnrättsdelegationen. Samma dag talar hon även på Barnkonventionsdagen i Stockholm.
-
Åsa Lindhagen invigningstalar på Barnafridskonferensen
Onsdag 29 januari inledningstalar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen på Barnafridskonferensen i Linköping. Temat för konferensen är alla barns rätt till en uppväxt utan våld och övergrepp.
-
Idag blir barnkonventionen svensk lag
Idag den 1 januari blir FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. Det är den viktigaste reformen för barn i Sverige på 30 år.
-
Frågor och svar om barnkonventionen som lag – för dig som är barn
Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020. Barnkonventionen innehåller regler för barns rättigheter. Med den här lagen vill regeringen att det ska bli tydligare att barn har egna rättigheter och att det ska blir tydligare hur vuxna ska använda barnkonventionen när de fattar beslut som rör barn.
-
Frågor och svar om barnkonventionen som lag
I juni 2018 röstade riksdagen för regeringens förslag att göra barnkonventionen till svensk lag. Lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter träder i kraft den 1 januari 2020. De åtgärder som regeringen presenterar i propositionen (prop. 2017/18:186) i form av lag om FN:s konvention om barnets rättigheter, vägledning, kunskapslyft och ett fortsatt systematiskt transformeringsarbete, ska ses som ett samlat paket för att konventionen ska få genomslag.