
Barnkonventionen som svensk lag
I juni 2018 röstade riksdagen för regeringens förslag att göra FN:s konvention om barnets rättigheter till svensk lag. Lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter träder i kraft den 1 januari 2020. Beslutet innebär ett förtydligande av att domstolar och rättstillämpare ska beakta de rättigheter som följer av barnkonventionen. Barnets rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn. En inkorporering av barnkonventionen bidrar till att synliggöra barnets rättigheter. Det är ett sätt att skapa en grund för ett mer barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet.
- Ansvariga statsråd
- Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen
- Ansvariga departement
- Arbetsmarknadsdepartementet
Barnkonventionen som svensk lag
Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. Det är den viktigaste reformen för barn i Sverige på 30 år.
Aktuellt om barnkonventionen

Konventionen om barnets rättigheter
Ta del av den reviderade svenska översättningen av FN:s konventionen om barnets rättigheter.

Inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter
Ta del av propositionen för en inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter. Regeringen överlämnade lagförslaget till riksdagen den 19 mars 2018.

Frågor och svar om barnkonventionen som lag
FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) blir svensk lag den 1 januari 2020. Här hittar du frågor och svar om barnkonventionen som lag.

Vägledning vid tolkning och tillämpning av barnkonventionen
Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag. I november 2019 publicerades en vägledning som kan användas vid tolkning och tillämpning av barnkonventionen. Vägledningen syftar till att underlätta för olika aktörer bl.a. vid rättstillämpning genom att redogöra för hur man metodmässigt kan gå tillväga när man tolkar och tillämpar en internationell konvention som barnkonventionen. Regeringen har även beslutat att ge Barnombudsmannen i uppdrag att genomföra utbildningsinsatser om vägledningen och att sprida den till myndigheter, kommuner och landsting.

Kunskapslyftet för barnets rättigheter
Sedan 2017 pågår ett kunskapslyft för barnets rättigheter i syfte att höja kompetensen om barnkonventionen och dess tillämpning i samtliga kommuner och regioner och för 17 statliga myndigheter. Barnombudsmannen har i uppdrag att erbjuda stöd till dessa aktörer och länsstyrelserna har bl.a. i uppdrag att bidra till att tillämpningen av barnets rättigheter säkerställs i praktiken på kommunal och regional nivå.

Kartläggning av hur svensk lagstiftning stämmer överens med barnkonventionen
Regeringen har uppdragit åt en särskild utredare, Anders Hagsgård, att göra en kartläggning av hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med rättigheterna i barnkonventionen. Kartläggningen syftar till att ge ett stöd i det fortsatta arbetet med transformering av barnkonventionens bestämmelser inom olika rättsområden. Uppdraget ska redovisas senast den 15 november 2020.
Innehåll om barnkonventionens väg mot svensk lag
Totalt 18 träffar.
-
Uppdrag om förstärkt tillsyn av socialtjänstens handläggning av ärenden som rör barn och unga
Regeringen uppdrar åt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att under 2021 och 2022 stärka tillsynen av socialtjänstens arbete med stöd och skydd till barn och unga.
-
Åsa Lindhagen tar emot Barnkonventionsutredningen
I dag tar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen emot Barnkonventionsutredningens betänkande från regeringens särskilda utredare Anders Hagsgård.
-
Åsa Lindhagen håller pressträff i samband med att hon tar emot Barnkonventionsutredningen
Torsdag den 12 november tar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen emot Barnkonventionsutredningens betänkande. I samband med det hålls en pressträff där utredningens resultat presenteras. Regeringens särskilda utredare Anders Hagsgård medverkar på pressträffen.
-
Jämställdhetsministern tar emot Barnombudsmannens årliga rapport
Idag har jämställdhetsminister Åsa Lindhagen tagit emot Barnombudsmannens årsrapport 2020. Rapporten bygger delvis på samtal med barn om barns rättigheter.
-
Åsa Lindhagen träffade Barnrättsdelegationen
Den 4 februari träffade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen Barnrättsdelegationen. På dagordningen stod det fortsatta arbetet med barnrättsfrågorna efter att barnkonventionen blev svensk lag vid årsskiftet.
-
Åsa Lindhagen träffar Barnrättsdelegationen och talar på Barnkonventionsdagen
Den 4 februari träffar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen Barnrättsdelegationen. Samma dag talar hon även på Barnkonventionsdagen i Stockholm.
-
Åsa Lindhagen invigningstalar på Barnafridskonferensen
Onsdag 29 januari inledningstalar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen på Barnafridskonferensen i Linköping. Temat för konferensen är alla barns rätt till en uppväxt utan våld och övergrepp.
-
Idag blir barnkonventionen svensk lag
Idag den 1 januari blir FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. Det är den viktigaste reformen för barn i Sverige på 30 år.
-
Frågor och svar om barnkonventionen som lag – för dig som är barn
Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020. Barnkonventionen innehåller regler för barns rättigheter. Med den här lagen vill regeringen att det ska bli tydligare att barn har egna rättigheter och att det ska blir tydligare hur vuxna ska använda barnkonventionen när de fattar beslut som rör barn.
-
Frågor och svar om barnkonventionen som lag
I juni 2018 röstade riksdagen för regeringens förslag att göra barnkonventionen till svensk lag. Lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter träder i kraft den 1 januari 2020. De åtgärder som regeringen presenterar i propositionen (prop. 2017/18:186) i form av lag om FN:s konvention om barnets rättigheter, vägledning, kunskapslyft och ett fortsatt systematiskt transformeringsarbete, ska ses som ett samlat paket för att konventionen ska få genomslag.