Innehåll om jämställdhetsmål 1: En jämn fördelning av makt och inflytande
Totalt 46 träffar.
-
Samverkan och erfarenhetsutbyten vägen framåt för jämställdhetsintegrering i myndigheter
Onsdagen den 27 oktober träffade jämställdhetsminister Märta Stenevi och statssekreterare Karin Strandås generaldirektörer och företrädare för ett 60-tal myndigheter för att dela erfarenheter och diskutera den framtida inriktningen för jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM).
-
Uppdrag till Jämställdhetsmyndigheten om utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att ta fram förslag på insatser för att stärka möjligheterna för utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Myndigheten ska utifrån befintlig kunskap föreslå insatser med fokus på samverkan mellan myndigheter och andra centrala aktörer, särskilt för att nå de utrikes födda kvinnor som i dag inte deltar i etableringsåtgärder.
-
Fler insatser för att stärka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden
Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram förslag på insatser för att stärka utrikes födda kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Målgruppen är särskilt de som står långt ifrån arbetsmarknaden och som i dag inte deltar i etableringsåtgärder.
-
Uppdrag till Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att göra en analys om hat och hot mot kvinnor i digitala miljöer
Regeringen uppdrar åt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att göra en analys om hat och hot mot kvinnor i svenska digitala miljöer.
-
Hat och hot mot kvinnor i digitala miljöer ska analyseras
Regeringen ger Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att göra en analys om hat och hot mot kvinnor i svenska digitala miljöer. Analysen ska ha ett intersektionellt perspektiv, det vill säga fler maktdimensioner än kön ska inkluderas. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Förbud mot erkännande av utländska månggiften
Månggifte har inte någon plats i ett jämställt och modernt samhälle. Regeringen har därför i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att huvudregeln ska vara att inga utländska månggiften ska erkännas i Sverige.
-
Förbud mot erkännande av utländska månggiften, Prop. 2020/21:149
I propositionen föreslår regeringen ett generellt förbud mot att erkänna månggiften som ingåtts enligt utländsk lag.
-
Märta Stenevi deltar i FN-toppmöte om jämställdhet
Den 15 till 19 mars deltar jämställdhetsminister Märta Stenevi digitalt i den 65:e upplagan av FN:s kvinnokommission CSW65. Temat är kvinnors möjlighet att medverka i beslutsfattande och i det offentliga livet samt könsbaserat våld.
-
Regeringen föreslår förbud mot erkännande av utländska månggiften
Att män tillåts ingå äktenskap med flera kvinnor är inte förenligt med den princip om likabehandling av makar som svensk rätt bygger på och kraven på jämställdhet. I en lagrådsremiss föreslår därför regeringen en ny huvudregel om att inga utländska månggiften ska erkännas i Sverige.
-
Förbud mot erkännande av utländska månggiften
I lagrådsremissen föreslår regeringen ett generellt förbud mot att erkänna månggiften som ingåtts enligt utländsk lag.
-
Könsfördelningen är fortsatt jämn i statliga myndigheters styrelser och insynsråd
Könsfördelningen är fortsatt jämn i statliga myndigheters styrelser och insynsråd m.m. Årets redovisning avser styrelser, insynsråd, nämnder och stiftelser där regeringen utser samtliga eller en del av ledamöterna och gäller förhållanden per den 31 december 2019.
-
Ekonomisk jämställdhet i spåren av coronapandemin diskuterades vid FN:s öppnande
I samband med FN:s generalförsamlings öppnande höll Sverige, tillsammans med Spanien och de andra ledarna i en global koalition för ekonomisk jämställdhet, ett seminarium om hur covid-19-pandemin slagit hårt mot kvinnors och flickors socioekonomiska situation. Under seminariet konstaterades bland annat hur ekonomisk jämställdhet är centralt för att ta sig ur krisen.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Remiss av SOU 2020:2 Skärpta regler om utländska månggiften, Ju2020/00162/L2
Här kan du ta del av svaren från de som har ombetts att svara på remissen av betänkandet Skärpta regler om utländska månggiften, SOU 2020:2. Övriga yttranden förvaras i departementet.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Överenskommelse om äldreomsorg ska utvärderas
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag att utvärdera överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om äldreomsorg – teknik, kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus. Myndigheten ska bedöma hur digitaliseringen av äldreomsorgen bidrar till verksamhetsutveckling, med särskilt fokus på kostnadseffektivitet.
-
Skärpta regler om utländska månggiften
I dag har justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tagit emot betänkandet Skärpta regler om utländska månggiften (SOU 2020:2).
-
Skärpta regler om utländska månggiften, SOU 2020:2
Enligt svensk rätt är äktenskap monogama. Den som redan är gift får inte ingå något nytt äktenskap. Polygama äktenskap är däremot tillåtna i många andra länder.
-
Regeringen bygger långsiktiga relationer för att motverka sexuella trakasserier
Två år efter #tystnadtagning samlar kultur-, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind samtliga #metoo-upprop under hennes ansvarsområden för att ta arbetet mot sexuella trakasserier och övergrepp vidare.
· Artikel från Kulturdepartementet
-
Åsa Lindhagen värd för EU-ministermöte om jämställdhet i Stockholm
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har tagit initiativ till ett EU-möte om jämställdhet i Stockholm – ”The STHLM Initiative” som hölls den 3 – 4 december. Till mötet bjöd hon in Europeiska rådets nuvarande ordförandeland, Finland, och de EU-medlemsstater som är ordförande de kommande åren.
-
Könsfördelningen i statliga myndigheters styrelser och insynsråd är jämn
Sedan 1988 har könsfördelningen i statliga myndigheters styrelser och insynsråd m.m. redovisats så gott som årligen. Andelen kvinnor och män i statliga kommittéer redovisas årligen i kommittéberättelsen. I denna promemoria redovisas uppföljningen av resultatet fram till och med den 31 december 2017.
· Rapport från Socialdepartementet
-
Strängare regler om utländska månggiften, Dir. 2018:68
En särskild utredare ska undersöka hur en stark och ändamålsenlig reglering mot utländska månggiften kan säkerställas.