Innehåll om en feministisk utrikespolitik
Totalt 335 träffar.
-
Biståndsminister Ernkrans deltar i högnivåmöte i Bryssel om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Idag samlas ministrar, FN-representanter och civilsamhällesdeltagare för att stärka den globala tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och uppmärksamma redan uppnådda resultat.
-
Feminism och jämställdhet i fokus när utrikesminister Ann Linde träffar Melinda Gates i Stockholm, 2 maj
Utrikesminister Ann Linde och Melinda Gates, medordförande för Gates Foundation, kommer att diskutera olika feministiska utmaningar, inte minst vad gäller ekonomisk jämställdhet, vid ett så kallat ”fireside chat” måndagen den 2 maj 2022 13.00-14.00 på Moderna Museet.
-
Eva Nordmark åker till New York för att delta i FN-toppmöte om jämställdhet
Den 14-17 mars deltar arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark i högnivåmötet Commission on the Status of Women (CSW66), även kallat FN:s kvinnokommission. Temat för mötet är arbetet för ett jämställt samhälle med särskilt fokus på klimatförändringar.
-
En mäktig dag för Alva Nilsson
Fredagen den 8 oktober får utrikesminister Ann Linde sällskap på jobbet av 16-åriga Alva Nilsson, som är medlem av svenska Plan Internationals ungdomsråd. Besöket är en del av Plan Internationals globala initiativ #GirlsTakeover, där syftet är att ge unga kvinnor chans att inta olika maktpositioner i samhället.
-
Sverige driver på för ekonomisk jämställdhet inom OSSE
Sverige kommer under hösten att presentera ett förslag till beslut om kvinnors ekonomiska egenmakt inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Om samtliga OSSE:s 57 deltagande stater kan komma överens om beslutet skulle det bidra till att sätta fokus på kopplingen mellan kvinnors ekonomiska egenmakt och säkerhet.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Istanbulkonventionen 10 år: Varje kvinna och flicka har rätt att leva utan att behöva utsättas för våld
Debattartikel av jämställdhetsminister Märta Stenevi och 20 andra europeiska politiker i ETC den 11 maj 2021. Artikeln är också publicerad i andra europeiska tidningar.
-
Istanbulkonventionen ett viktigt verktyg i arbetet med att stoppa mäns våld mot kvinnor
Den 11 maj 2021 ansluter sig Sveriges regering till det internationella firandet av Istanbulkonventionen som fyller 10 år. Istanbulkonventionen är Europarådets konvention om att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet.
-
Tal av jämställdhetsminister Märta Stenevi på FN-toppmötet CSW65
Digitalt FN-toppmöte Commission on the Status of Women 65 i New York den 18 mars 2021. Talet hölls på engelska. Det talade ordet gäller.
· Tal
-
Märta Stenevi deltar i FN-toppmöte om jämställdhet
Den 15 till 19 mars deltar jämställdhetsminister Märta Stenevi digitalt i den 65:e upplagan av FN:s kvinnokommission CSW65. Temat är kvinnors möjlighet att medverka i beslutsfattande och i det offentliga livet samt könsbaserat våld.
-
Sverige driver på för ekonomisk jämställdhet
På internationella kvinnodagen den 8 mars genomfördes ett aktörsmöte där jämställdhetsminister Märta Stenevi och utrikesminister Ann Linde träffade över 40 organisationer från civilsamhället för att få medskick till Sveriges engagemang i en global koalition om ekonomisk jämställdhet.
-
Utrikesdeklarationen
Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Ann Linde vid 2021 års utrikespolitiska debatt i riksdagen onsdagen den 24 februari. Det talade ordet gäller.
· Tal från Ann Linde, Anna Hallberg, Utrikesdepartementet
-
Strategi för Sveriges samarbete med Afrikanska utvecklingsbanken 2020-2023
Strategin ligger till grund för Sveriges samarbete med Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB) under åren 2020 – 2023. Strategin vägleder också svenska positioner i kommande förhandlingar om översyn och påfyllnad av Afrikanska utvecklingsfonden.
-
Åsa Lindhagen i möte med EU-kollegor om våld mot kvinnor
(Ny version) 20 november deltar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i ett informellt videomöte med EU:s jämställdhetsministrar. Mötet handlar om hur våld mot kvinnor kan förebyggas och bekämpas.
-
Nordiska ministrar beslutar om gemensamt program för hbtqi-frågor
Den 5 november deltar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i ett digitalt möte med övriga nordiska jämställdhetsministrar. På mötet kommer ministrarna ha en diskussion med två unga jämställdhetsaktivister om framtidens jämställdhet och de förväntas även fatta beslut om ett tillägg till det nordiska samarbetsprogrammet för jämställdhet. Tillägget gäller politiska prioriteringar för det nordiska samarbetet på hbtqi-området.
-
Resolution 1325 fyller 20 år och Sverige ökar sitt stöd för FN:s fredsbyggande och kvinnors deltagande
Den 31 oktober fyller FN:s resolution om kvinnor, fred och säkerhet 20 år. I samband med det och inom ramen för den globala coronaresponsen, bidrar Sverige med ytterligare 75 miljoner kronor för insatser för hållbar fred där kvinnors meningsfulla deltagande utgör en central del.
-
Regeringen satsar på sexuell och reproduktiv hälsa med fokus på Afrika
Covid-19 pandemin har fått stora negativa konsekvenser på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) världen över, samtidigt som många givare minskat sitt bistånd. Därför tillför Sverige 140 miljoner kronor för att motverka covid-19 pandemins effekter på sexuell och reproduktiv hälsa med fokus på Afrika.
-
Anförande av statsminister Stefan Löfven vid högnivåmötet om Peking+25
Anförande av statsminister Stefan Löfven den 1 oktober 2020 med anledning av Pekingplattformens 25-årsjubileum. Det talade ordet gäller.
· Tal från Statsrådsberedningen
-
UD deltar i globalt initiativ för att främja flickors rättigheter
Som ett led i den feministiska utrikespolitiken och för att uppmärksamma internationella flickdagen den 11 oktober deltar UD även i år i det globala initiativet #GirlsTakeOver. Initiativet kommer från organisationen Plan International och innebär att flickor från hela världen intar maktpositioner som ett sätt att belysa flickors aktörskap.
-
Sveriges nationella handlingsplan för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2016–2020
Den 31 oktober 2000, antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Sju efterföljande resolutioner har antagits sedan dess och tillsammans utgör de åtta resolutionerna den internationella agendan för kvinnor, fred och säkerhet. Det här är Sveriges tredje nationella handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet