Hållbar utvecklingspolitik
Politiska beslut i Sverige eller i EU och FN får ofta konsekvenser för fattiga människor i utvecklingsländer. Därför är kärnan i politiken för global utveckling att de politiska beslut som fattas i Sverige också ska ta hänsyn till effekter på fattiga länder och människor.
- Ansvariga statsråd
- Ansvariga departement
- Utrikesdepartementet

Politik för global utveckling
Hela regeringen har ett ansvar att bidra till politikens mål om en rättvis och hållbar utveckling. Samtliga politikområden ska genomföra sin politik på ett sätt som tar hänsyn till effekter för utvecklingsländer och tar tillvara alla möjligheter att bidra till målet

Vägen mot ett nytt globalt klimatavtal
Den 30 november till 11 december samlas världens länder i Paris för klimatmötet COP21. Mötet är särskilt viktigt eftersom länderna där ska enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

Gröna Klimatfonden
Klimatförändringarna drabbar fattiga länder och fattiga människor hårdast. Den svenska regeringen arbetar aktivt för att höja ambitionsnivån för klimatåtgärder såväl i Sverige som internationellt.

Katastrofriskreduceringens betydelse
Vid den tredje världskonferensen om katastrofriskreducering i Sendai den 14-18 mars fastställdes det nya internationella ramverket för katastrofriskreducering.

Nytt policyramverk för biståndet
Regeringen har antagit ett nytt policyramverk som anger riktningen för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Syftet med policyramverket är att säkerställa ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart och jämställt svenskt utvecklingssamarbete som ligger i framkant.

En enkel samlad bild av bistånd och svensk utvecklingspolitik
En ny informationssajt på UD:s blogg Swemfa "Utforska det svenska biståndet" berättar om hur biståndet är en del av den svenska utrikespolitiken, hur det hela hänger ihop och varför det ser ut som det gör.
Från FN:s toppmöte om global hållbar utveckling den 25-27 september 2015 i New York

Regeringen tecknar ett internationellt samarbetsavtal för arbetares rättigheter inom textilbranschen
Vid ett möte i New York idag undertecknas ett samarbetsavtal mellan Sverige, Bangladesh och den internationella arbetsorganisationen, ILO, för att förbättra arbetares villkor inom textilindustrin i Bangladesh och främja fackliga rättigheter.

Statsministerns tal på Global Citizen Festival, Central Park, New York
New York, 26 september 2015. Det talade ordet gäller.

Pressmeddelande Sverige och Fiji tar initiativ för att skydda haven
I New York antogs i dagarna 17 globala mål för hållbar utveckling där ett av målen handlar om hållbara hav. I dag annonserar statsminister Stefan Löfven tillsammans med biståndsminister Isabella Lövin och Fijis premiärminister Frank Bainimarama ett gemensamt initiativ för att driva på genomförandet av målet och få en struktur för uppföljning på plats.
Genomförandet av 2030-agendan för hållbar utveckling
"Världen måste sätta full fart för att förverkliga den nya ambitiösa och omvälvande agendan för hållbar utveckling." En uppmaning till handling av genomförandet av 2030-agendan för hållbar utveckling signerades i New York.
Svenska regeringen startar högnivågrupp inom FN
I dag möts världens ledare i New York för att anta 17 globala mål för hållbar utveckling med målgång år 2030.
Biståndsminister Isabella Lövins anförande under GPEDC:s sidoevent: "Using partnership to deliver on the SDGs: The case of gender responsive budgeting"
Läs biståndsminister Isabella Lövins tal vid Global Partnership for Effective Developpment Co-operations sidoevent i New York den 26 september: "Using partnership to deliver on the SDGs: The case of gender responsive budgeting".
Innehåll om Hållbar utvecklingspolitik
Totalt 197 träffar.
-
Sveriges arbete med global hälsa – för genomförandet av Agenda 2030
Agenda 2030 ger oss en ny möjlighet att påverka och medverka till att hälsosituationen för människor i Sverige och globalt förbättras. Genom ett globalt agerande skapar vi förutsättningar för en positiv utveckling i vårt eget land men vi bidrar och tar ansvar också för en positiv utveckling i världen i stort. Dokumentet Sveriges arbete med global hälsa syftar till att samla och konsolidera befintliga strategier, prioriteringar och policys för att tydliggöra en gemensam agenda och skapa förutsättningar för förbättrad kommunikation, ökad samverkan och ytterst en större effekt av det svenska agerandet
-
Regeringen beslutar om stöd till Globala miljöfonden
Regeringen fattar idag beslut om att bidra med drygt två miljarder kronor till den sjunde påfyllnaden av den Globala miljöfonden (GEF 7). Sverige ökar därmed sitt bidrag till fonden med drygt 50 % för perioden 2018–2022 jämfört med perioden 2014–2018. Därmed är Sverige den sjätte största givaren totalt samt största givare per capita. Totalt uppgick påfyllnaden till 34 miljarder kronor (4,1 miljarder USD). Beslutet ligger i linje med vad regeringen tidigare aviserat i BP18.
-
Utrikesdepartementet i Almedalen
Under Almedalsveckan medverkar utrikesdepartementets statsråd och tjänstemän i olika seminarier och evenemang. Utrikesdepartementet arbetar med frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter, utrikes- och säkerhetspolitik, internationellt utvecklingssamarbete samt handel och främjande. Almedalsveckan sammanfaller med Sveriges ordförandemånad i FN:s säkerhetsråd, vilket kommer att uppmärksammas på flera sätt.
-
Säkrare värld för kvinnor och flickor i fokus på European Development Days
European Development Days är en utvecklingsmässa som EU-kommissionen organiserar sedan 2006. Årets tema var jämställdhet under parollen “Kvinnor och flickor i spetsen för hållbar utveckling”.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling
Som en del av ett paket av tre globala hållbarhetsstrategier fattar regeringen idag beslut om en ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling, för åren 2018–2022.
-
Sverige står värd för Globala miljöfondens finansieringskonferens i Stockholm
Den 24-25 april samlas över 30 länder i Stockholm för att slutföra internationella förhandlingar om Globala miljöfondens framtida inriktning och ytterligare finansiering till fonden. Konferensen samlar även representanter för internationella organisationer och representanter för det civila samhället.
-
Forskningsministern talar på The Swedish Global Health Research Conference i Stockholm
Hur kan Sverige bidra till de globala målen? Från forskning till handling. Det är temat för konferensen som äger rum 18-19 april på Karolinska institutet i Stockholm. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, är på plats under onsdagen för att hålla ett tal.
-
Ibrahim Baylan deltar i högnivåmöte i FN:s säkerhetsråd om fredsbevarande insatser
Den 28-29 mars besöker samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan New York för att representera Sverige på ett högnivåmöte om fredsbevarande insatser i FN:s säkerhetsråd. Baylan kommer även träffa flera FN-företrädare för möten om energifrågan kopplat till global hållbar utveckling.
-
Regeringen beslutar om stöd till ElectriFI
Regeringen fattar idag beslut om att bidra med 50 miljoner kronor till EU-kommissionens initiativ ElectriFI, som verkar för att främja tillgången till förnybar energi i utvecklingsländer.
-
Politiken för global utveckling i genomförandet av Agenda 2030, Skr 2017/18:146
I skrivelsen redovisar regeringen exempel på sitt arbete med politiken för global utveckling (PGU) under åren 2016 – 2017 inom ramen för Agenda 2030 och de globala målen. De 17 målen och 169 delmålen är universella och odelbara och integrerar de tre dimensionerna av hållbar utveckling, den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.