2015 års nomineringar till Musikexportpriset

Regeringens musikexportpris 2015 delas ut av närings- och innovationsminister Mikael Damberg den 29 februari 2016.

De nominerade till Musikexportpriset 2015:

Ghost

Anonyma Papa Emeritus III och hans namnlösa gastar i Ghost har gått från klarhet till klarhet sedan bildandet i Linköping 2008 och från det tredje albumet "Meliora" vann låten "Cirice" en Grammy för "Best Metal Performance". På kort tid har Ghost genom stora gester uppbackade av förbluffande musikalisk kompetens, hårt arbete och idogt turnerande lyckats etablera sig ute i världen inte bara som ett nytt framgångsrikt svenskt band utan som ett konceptuellt fenomen. På bandets CV finns samarbeten med producenter som Klas Åhlund och Dave Grohl och tidigt delade de scener med världsartister som Slayer, Iron Maiden och Metallica. Ghosts medryckande men progressiva hårdrock är svårdefinierad och bandmedlemmarna själva har kallat sin musik en blandning mellan Pop och Death Metal. Oavsett definition verkar svenska Ghost vara fullständigt ostoppbara.

Tove Lo

Sedan många år tillbaka står låtskrivare och producenter för framgången i svensk musikexport. Som kompositör och textförfattare åt världsartister har hon också slagit igenom stort själv som internationell artist, inte minst genom sina unika, historiska topplisteframgångar i USA. Tove Lo - som hon kallar sig - tar det hitmakeri som vuxit fram i den svenska legendariska Cheironstudion vidare. Hon är själv en del av Cheirontraditionen genom sitt arbete med studions senaste samling stjärnor; unga låtskrivarkollektivet Wolf Cousins som redan står bakom flera stora internationella hits. Tove Lo tillhör den generation musiker som ser samarbete och delaktighet som självklarheter i studion. Hon är en stor förebild för både låtskrivare och artister och sätter Sverige på kartan med sin kreativitet och självklara scennärvaro.

Max Martin

Max Martin har som enda musikmakare i Musikexportprisets historia tilldelats både pris och hederspris samma år. Men så har han också nått framgångar av smått sanslösa, historiska mått. Med dagens 21 topplistettor på amerikanska Billboardlistan överträffas han som kompositör och producent bara av Paul McCartney, John Lennon och George Martin. 2015 blev ännu ett framgångsår internationellt sett för 2000-talets kanske mest spelade popmusikmakare internationellt sett. Taylor Swift, The Weeknd, Ellie Goulding och Adam Lambert är bara några av de storstjärnor som nått listorna med hjälp av en vår tids främsta producenter och låtskrivare. Den forne valthornsspelarens och hårdrockarens exempellösa framgångar även detta år kan bara bortses av en pophistorieförfalskare.

Shellback

När Johan "Shellback" Schuster tilldelades Musikexportpriset 2012 för sina bidrag till svensk musikexport träffade producenten och låtskrivaren också ett av sina favoritband – 2012 års hederspristagare - Refused. Resultatet blev hardcorebandets första och globalt uppmärksammade album på 17 år som släpptes 2015. Dessa sånger - tillsammans med hits åt bland andra Adam Lambert och Maroon 5 - signalerade inte bara en återkomst för en av landets stora internationella musikmakare som haft paus för att återhämta sig efter hektiska framgångsår. Här visade han också upp för världen sin förmåga att kunna skapa i fler musikaliska riktningar, inte bara för dansgolv och radio.

Nina Stemme

Med sin värme, dramatik och briljans är hon ännu en av Sveriges unika sångare genom tiderna. Nina Stemme fortsätter att leverera runt om på världens operascener. Under 2015 har hon visat prov på sin bredd och sitt mod när hon inte bara tar sig an det väl inarbetade utan också sjunger nyskrivet i Hans Geforsoperan Notorious på Göteborgsoperan eller spelar Turandot utomhus i det stora kalkbrottet Dalhalla. Hon har också nominerats till International Opera Awards i kategorin "Readers Award" och Bachtrack Opera Awards I kategorin "Best female singing performance" för hennes roll i Tristan och Isolde på Covent Gardenoperan i London. Nina Stemmes röst förtrollar. Kombinationen av skärpa, djup, innerlighet och glöd gör hennes karaktärer oförglömliga och får världens operapublik att gråta och jubla.