Musikexportpriset 2016

Regeringens Musikexportpris instiftades 1997 och firar i år 20-årsjubileum. Priset delas ut till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Vinnaren tillkännages av handels- och EU-minister Ann Linde vid en prisutdelning tisdagen den 21 februari 2017. Förutom Musikexportpriset delas även Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport ut.

De nominerade till Regeringens Musikexportpris 2016:

Galantis

Att två prisade popmusikmakare samarbetar behöver inte betyda någonting, men när Linus Eklöw mötte Christian Karlsson hände något som skakade om dansmusikens arenor. Linus hade redan nått internationell framgång under namnet Style of Eye och Christian var en del av hitmakarna Bloodshy & Avant och poptrion Miike Snow. Tillsammans bildade de Galantis och målet var världen. Efter fyra års turnerande och låtsläpp har duons musik 2016 spelats upp nästan 1 miljard gånger. De är också hyllade för sin scenshow som är med och utvecklar en dansmusikkultur som behöver nya rökbomber och fyrverkerier för att inte stelna bort. Den eufori som Swedish House Mafia och Avicii var med om att skapa, tas nu vidare av Galantis.

Ghost

De namnlösa gastarna med anonyma Papa Emeritus III i spetsen, har tagit Ghost från klarhet till klarhet ända sedan bildandet i Linköping 2008. Från det tredje albumet "Meliora" vann låten "Cirice" en Grammy för "Best Metal Performance". På kort tid har Ghost genom stora gester uppbackade av förbluffande musikalisk kompetens, hårt arbete och idogt turnerande lyckats etablera sig ute i världen inte bara som ett nytt framgångsrikt svenskt band utan som ett konceptuellt fenomen. På bandets CV finns samarbeten med producenter som Klas Åhlund och Dave Grohl och tidigt delade de scener med världsartister som Slayer, Iron Maiden och Metallica. Ghosts progressiva men medryckande hårdrock är svårdefinierad och bandmedlemmarna själva har kallat sin musik en blandning mellan Pop och Death Metal. Oavsett definition verkar svenska Ghost vara fullständigt ostoppbara och fortsätter bara att växa.

Zara Larsson

Under 2016 har Zara Larsson lagt världen för sina fötter med sin oemotståndliga popmusik, sitt färgsprakande artisteri och sin starka personlighet. Hennes låtar har placerat sig på flera av världens topplistor och streamats över otroliga 1 miljard gånger. Under året har hon börjat experimentera med och utveckla sitt eget låtskrivande, omskrivits i internationell press, medverkat i stora talkshows, invigt EM i fotboll och spelat för utsålda hus i Europa och USA. Zara Larsson har satt djupa avtryck, något som gjort att tidningen TIME utsett henne till en av världens 30 mest inflytelserika personer under 30 år. Hennes starka röst som sångerska, men också som språkrör för kvinnors rättigheter, gör henne till en stor förebild för det moderna Sverige.

Yung Lean & Sad Boys

Yung Lean och hans medmusikmakare Sad Boys låter som ingen annan och det vill världen höra. Skruvad, sömnlös och sorgsen är södermalmssonens rap som vilar på ljuden från framtiden. Tre år in i karriären växer denna rätt osannolika grupp både på höjd och bredd. 50 miljoner streams, 73 konserter på fyra kontinenter, hyllningar i internationell press samt gästspel hos en av världens av idag mest intressanta artister - Frank Ocean - och andra tunga namn är bara några av meriterna 2016. Sverige må vara en popmusikens framgångsnation, men den karta som Yung Lean & Sad Boys ritar in riket på är exklusiv, selektiv och helt ny. Där har ingen svensk varit förr.

Juryn för Musikexportpriset består av:

Ordförande: Annika Rembe , generaldirektör Svenska Institutet

Sekreterare: Håkan Hjort, gruppchef UD-FH, Utrikesdepartementet

Ledamöter:
Christer Modig, verkställande direktör MTG Radio
Jesper Thorsson, verkställande direktör Export Music Sweden
Ludvig Werner, verkställande direktör IFPI
Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television
Anna-Karin Larsson, redaktionschef SR Musik, Sveriges Radio P2
Elisabet Widlund, verkställande direktör Musikförläggarna
Jonas Burman, chef Musikplattformen vid Statens musikverk
Claes Olson, redaktör Musikindustrin
Linda Portnoff, Musiksverige

Kontakt

Utrikesdepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Besöksadress Gustav Adolfs torg 1, Stockholm
e-post till Utrikesdepartementet, via registrator