Artikel

Hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport

Publicerad · Uppdaterad

Priset ges till en aktör inom musikbranschen som gjort mångåriga insatser för svensk musikexport eller spridningen av svensk musik i utlandet och därigenom sin del i att sprida en positiv bild av Sverige. Det är mångåriga insatser för svensk musikexport eller spridningen av svensk musik i utlandet som ska belönas.

Pristagaren ska ha hjälpt till att sätta Sverige på kartan. Det pristagaren åstadkommit ska i viss mån ställas i relation till den bransch eller sektor inom vilken denne verkar. Även stora insatser inom små sektorer ska kunna uppmärksammas. Priset kan ges till flera personer som gemensamt uppfyller statuten, exempelvis en grupp.

2019 - Marie Dimberg

Marie Dimberg brukar beskriva sin roll som ”enabler”, möjliggörare, och hon har i hög grad bidragit till att göra några av Sveriges mest remarkabla pop- och scenexporter möjliga. Hon inledde sin karriär på skivbolaget EMI. Först inom PR och sedan som Vice President International på EMI:s Londonkontor, varefter hon blev marknadschef på bolaget i Sverige. 1997 tog hon steget att starta eget med trion Per Gessle, Marie Fredriksson och Peter Jöback som ständiga klienter. Hon vidgade tidigt verksamheten genom att bland annat arbeta med regissören Jonas Åkerlund. 2013 toppade hon listan när branschtidningen Musikindustrin gjorde sin första lista över den svenska musikbranschens mest inflytelserika kvinnor.

2018 - Thomas Johansson

Thomas Johanssonhar haft en central position i svensk musikexport alltsedan han 1969 grundade konsertbolaget EMA Telstar. Det faktum att EMA Telstar redan från start tog utländska superstjärnor och löften till Sverige, öppnade internationella dörrar som gav honom en huvudroll även i exportsammanhang. Han och EMA blev i början av 1970-talet huvudansvarig för turnédelen när ABBA blev världsstjärnor och har sedan dess direkt och indirekt varit involverad när ledande svenska artister exporterats till världens scener. Hela vägen har han skött Europes och Roxettes världsturnéer. Även i det bolag som numera heter Live Nation Sweden, har han med titeln Chairman International/Nordics de senaste decennierna regelbundet dragit i trådar i samband med nuets svenska exportartister, som Cardigans, Peter Jöback och Zara Larsson. 50 år efter det första globala spadtaget är Thomas Johansson fortfarande i högsta grad med och bygger svensk musikexport.

2017 - Herbert Blomstedt

Med sin stillsamma karisma, sina insiktsfulla tolkningar och sin hängivenhet till den klassiska musiken trollbinder han både publik och musiker. I över ett halvt sekel har han spridit svensk och nordisk orkestermusik utanför landets gränser. De mest välrenommerade orkestrarna i Berlin, i Paris, i London, i Tokyo, eller i San Franscisco har stått i kö för att få spela Stenhammar, Berwald, Nielsen och Sibelius tillsammans med världsdirigenten från Sverige.

Att han fyllde 90 i somras är inget hinder. Dirigenten Herbert Blomstedt älskar och lever för musiken och han fortsätter att turnera runt världen. För denna outtröttliga kärlek utan slut får Herbert Blomstedt motta Regeringens hederspris 2017 för mångåriga insatser för svenskt musikliv.

2016 - Nina Stemme

Som uttolkare av den stora operarepertoaren är Nina Stemme ända sedan debuten som Cherubino i Mozarts Figaros bröllop för snart 30 år sedan en eftertraktad gäst hos världens stora operahus. Hon sjunger på Metropolitanoperan i New York, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Opera Bastille i Paris, Royal Opera House i London och gästar även regelbundet operahusen ibland annat Zürich, München och Barcelona liksom de svenska, både Stockholms-och Göteborgsoperan. Nina Stemme finns också rikt representerad på CD och DVD. Rollerna hon har gjort under åren spänner över den rika sopranrepertoaren från Mozart och Webern via Mimì i Puccinis La Bohème till det mest krävande och svårsjungna som i Rickard Wagners Ringen och Tristan och Isolde eller som den gränslöst hämndlystna Elektra i operan av Richard Strauss.

Det är samspelet mellan den varma, djupa röstklangen och den osvikliga känslan för utmejslade karaktärer som gör Nina Stemme till en sångerska utöver det vanliga, älskad av både publik och kritiker. Sverige har en mångårig tradition av att leverera sångare i världsklass och Nina Stemme tillhör det yttersta toppskiktet. Firad och älskad fortsätter hon att lägga operavärlden för sina fötter och blir därför mottagare av regeringens hederspris 2016 för mångåriga insatser för svensk musikexport.

2015 - Anders Hillborg

För musiken till Eva Dahlgrens album "Jag vill se min älskade komma från det vilda" utsågs Anders Hillborg 1995 till Årets kompositör på Grammisgalan, men redan tolv år tidigare hade han komponerat Mouyayoum – det unikt nyskapande körverk som idag är Hillborgs i särklass mest framförda stycke på världsscenen. Inför det planerade uruppförandet 1985 bedömdes verket först som "både omöjligt och osjungbart", men trettio år senare älskas och sjungs Mouyayoum med självklarhet regelbundet av körer runt om i världen. Stycket finns utgivet i ett tiotal olika inspelningar och utgör med såväl sina klanger och stämningar som sitt fascinerande genomslag ett utmärkt exempel på kompositörens förmåga att fängsla och föra med sig publiken på en resa in i framtiden. Anders Hillborg är inte bara en av Sveriges mest framstående kompositörer, utan tillhör även världens främsta och mest betydelsefulla namn inom konstmusiken. Hans breda palett täcker såväl in orkester-, kör- och kammarmusik som film- och populärmusik. Hans arbetsfält är globalt och musikmetropoler som Los Angeles, Berlin och Stockholm utgör idag endast tre av de nav kring vilka Anders Hillborgs musikaliska universum snurrar.

2014 - Max Martin

Martin Sandberg, alias Max Martin, är en av världens mest framgångsrika låtskrivare och producenter. I mer än 15 år har detta popmusikaliska geni försett hela världen med låtar, melodier och produktioner, som har triumferat på världens alla tänkbara topplistor. Hans exceptionella känsla och uppfinningsrikedom för harmonier och detaljer har gjort att varenda superstjärna idag vill jobba med honom. Han har i grunden förändrat hur vi uppfattar melodier, som en journalist på New Yorker uttryckte det. Han är också pionjären som i decennier varit en förebild och inspiratör för andra talanger som gjort att Sverige idag har fått fram några av världens främsta låtskrivare. Han har öppnat upp dörrarna för det vi kallar det svenska musikundret och satt Sverige på kartan som ett av världens mest framgångsrika länder när det kommer till att skriva och exportera musik. Med 19 Billboard-ettor är han vår mest framgångsrika musikskapare genom tiderna och ingår nu i en topptrio tillsammans med Beatlesikonerna Paul McCartney och John Lennon.

2013 – Abba

I år är det 40 år sedan allt började med en seger i Eurovision Song Contest i Brighton. Med vinnarlåten "Waterloo" lades grunden till det som blev genombrottet för en kvartett som än i dag inte bara är det starkast lysande svenska namnet på popmusikens världsscen - gruppen tillhör också den skara världsartister som haft starkast genomslag i pophistorien. Något som manifesterades 2013 med öppnandet av ett eget välbesökt ABBA-museum i Stockholm.

2012 – Refused

För 15 år sedan omformade Refused sina revolutionära politiska idéer till musik på albumet "The shape of punk to come". Kvartetten blev banbrytande när den bland annat använde jazz och elektronika i sin hardcorepunk på ett sätt som ingen annan hade gjort förr. Sedan splittrades gruppen. Albumet har sedan dess hyllats som ett av de historiskt viktigaste någonsin och flera stora artister och band tillhör fansen. Att kraften finns kvar visade sig vid återföreningsturnén 2012. Den applåderades unisont över hela världen. Den stora USA-festivalen Coachella satsade miljoner för att få gruppen på affischens hedersplats vid sidan om Swedish House Mafia. Refused har lärt många i världen att stava till Umeå och är kanske den svenska grupp som haft störst musikaliskt inflytande internationellt vid sidan om ABBA.

2011 – Roxette

Årets hederspristagare firade sitt 25-årsjubileum 2011 med en av de största turnéer ett svenskt band någonsin genomfört. För den stora världsturné som inleddes i Ryssland i februari 2011 - och som kommer att sträcka sig långt in på detta år - överstiger prognosen för antalet sålda biljetter totalt en miljon för gruppens spelningar på fyra kontinenter. Gruppen har sedan starten sålt över 50 miljoner album och ytterligare 20 miljoner singlar, samt skapat några av musikhistoriens största hits: It must have been love, Joyride, The Look, Listen to Your Heart och Dressed for Success - för att bara nämna några. Efter ABBA är Roxette Sveriges mest framgångsrika band genom tiderna på den internationella musikscenen.

2010 – Radiokören

Många är de svenska körer som skördat stora internationella framgångar genom åren, men få har som Radiokören under mer än ett halvt sekel satt den svenska körmusiken på världskartan.

2009 – Nils Landgren

Nils Landgren tilldelas Hederspriset för utomordentliga insatser för spridningen av svensk musik i utlandet. Han är en unik musiker och en internationell storstjärna med en verksamhet som sträcker sig härifrån till Kina. Med sin röda trombon och sin varma sång har Nils Landgren under mer än ett kvarts sekel utvecklat ett konstnärskap där han rör sig helt fritt mellan olika stilar som jazz, funk, folkmusik och pop. Tillsammans med Siegfried Loch har han genom det tyska skivbolaget ACT - numera det största skivbolaget i sin genre - starkt bidragit till att marknadsföra svensk jazz och svenska jazzmusiker internationellt. Viktoria Tolstoy och Esbjörn Svensson Trio är ett par lysande exempel på svenska musiker som genom Nils Landgrens mentorskap och engagemang nått stora internationella framgångar. Han själv är sedan länge etablerad internationellt, och kanske i synnerhet i Tyskland efter bland annat tre år i nordtyska radions storband i Hamburg, en period som konstnärlig ledare för Tysklands största jazzfestival, Berliner Jazztage, och som professor vid Musikhögskolan i Hamburg. Som musiker har han medverkat på imponerande omkring 500 skivutgivningar.

2008 – Robert von Bahr

Robert von Bahr har sedan han grundade skivbolaget BIS 1973 med lidelse och stort kunnande verkat för att ge svenska musiker och tonsättare en plattform för sin musik. Världsledande svenska artister som Christian Lindberg, Martin Fröst, Sharon Bézaly, Svenska Kammarorkestern, Dan Laurin med flera musiker och ensembler har fått odla sitt konstnärskap och växa med uppgiften, och utgör i dag en självklar del av varumärket BIS. Dessutom förknippas BIS med en rad utländska namn med internationell lyskraft, samtliga representerade med produktioner vilka präglas av stor originalitet och högsta tänkbara ljudkvalitet.

2007 – Eric Ericsson

Få personer har betytt så mycket som Eric Ericson för utvecklingen av svensk körpedagogik och kördirigering. Som Sveriges första professor i kördirigering har Eric Ericson utbildat de flesta av en lång rad internationellt mycket framgångsrika svenska kördirigenter. Det är till stor del också Erics förtjänst att svensk körmusik och svensk nutida musik fått så stor internationell spridning och efterfrågan, inte minst genom många egna utlandsturnéer med bl.a. Radiokören, Orphei Drängar och Eric Ericsons Kammarkör. Han har också gästdirigerat alla betydande körer i världen. Bland de många utmärkelser Eric Ericson mottagit märks bl.a. Sonningpriset, Nordiska Rådets Musikpris, Svenska Akademiens Kungliga Pris och Polar Music Prize. Eric Ericson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, hedersdoktor vid Uppsala universitet och University of Alberta samt hederspresident i International Federation for Choral Music. På senare år har hans internationella betydelse manifesterats genom grundandet av stiftelsen Eric Ericson International Choral Centre, den internationella dirigenttävlingen Eric Ericson Award och Eric Ericsons resestipendium. Han har med sin kammarkör f.ö. mottagit inte mindre än tre Grammisar sedan år 2001, varav den senaste förra året, för "Årets klassiska ensemble".

2006 – Ola Håkansson

Ända sedan Ola Håkansson med bandet Ola & The Janglers och Let's Dance som första svenska sångare gjorde entré på den amerikanska Billboard-listan i maj 1969 har han befunnit sig i frontlinjen och banat väg för svenska musikframgångar i utlandet – som artist, låtskrivare och kreativ entreprenör.

Efter de egna internationella miljonsäljarna med 80-talsbandet Secret Service har Ola Håkansson genom sitt arbete med det nytänkande skivbolaget Stockholm Records och en rad viktiga initiativ till samlade satsningar på svensk musikexport inte bara skapat internationella möjligheter för artister och band som The Cardigans och A-Teens, utan även bidragit starkt till att öppna flera nya dörrar till den internationella marknaden för den svenska musikbranschen i hela dess bredd. Utan Ola Håkanssons insatser och betydelse som förebild, inspirationskälla och organisatör hade de senaste decenniernas stora svenska exportframgångar inom musiken inte varit desamma.