Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Kunskapslyftet

För att kunna ge fler människor möjlighet att ta del av utbildning satsar regeringen på ett nytt stadigvarande kunskapslyft med permanenta utbildningsplatser för Sverige. Kunskapslyftet ger människor chans att utbilda sig för att kunna få ett jobb, omskola sig till ett nytt yrke, få behörighet till högre utbildning, vidareutbilda sig för bättre karriärmöjligheter och bilda sig för ökat deltagande i samhällslivet och för personlig utveckling. Samtidigt som människor som vill utvecklas får möjlighet att göra det, förstärks också möjligheten för såväl offentlig sektor som näringsliv att få den kompetens de behöver. Tillgången på rätt utbildad arbetskraft är avgörande för svensk tillväxt, jobb och välfärd. Satsningen innebär att regeringen stärker utbildningskvalitén samtidigt som det skapas ett stort antal nya permanenta utbildningsplatser inom universitet och högskolor, yrkeshögskolan och folkhögskolan samt inom komvux.

Ansvariga statsråd
Anna Ekström
Ansvariga departement
Utbildnings­departementet

Kunskapslyftets delar

 • Hyper Island, Mobile Creative programmet i Hägersten
  Hyper Island, Mobile Creative programmet i Hägersten. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

  1. Yrkeshögskolan

  På yrkeshögskolan finns utbildningar på eftergymnasial nivå för att utbilda sig inom olika yrken. Alla utbildningar utformas i tät samverkan med arbetslivet och nio av tio av de som studerat på yrkeshögskolan har jobb året efter examen.

 • Botkyrka Folkhögskola, Kvinnokurs och allmänkurs.
  Botkyrka Folkhögskola, Kvinnokurs och allmänkurs. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

  2. Folkhögskolan

  Folkhögskolans pedagogik kan ge det stöd och den stimulans som många som inte har fullföljt en utbildning i det reguljära utbildningssystemet behöver. För nyanlända kvinnor och män kan folkhögskolan vara en väg in i det svenska utbildningssystemet och samtidigt ge bra förutsättningar för att lära sig svenska.

 • Foto: Folio

  3. Regionalt yrkesvux

  Inom kunskapslyftet satsar regeringen på regionalt yrkesinriktad vuxenutbildning, regionalt yrkesvux, som en del av komvux. Satsningen ger människor chans att utbilda sig bland annat för att kunna få ett jobb, omskola sig till ett nytt yrke och för att vidareutbilda sig för bättre karriärmöjligheter. Inom regionalt yrkesvux kan man läsa kurser som tillhör gymnasiets yrkesprogram och utbilda sig till exempelvis snickare, undersköterska, industritekniker eller elektriker.

 • Foto: Folio/Maskot

  4. Rätt till komvux

  För många är en fullständig gymnasieutbildning en förutsättning för att få ett jobb och kraven på även högre studier för jobb blir allt fler. Genom utbildning i komvux på gymnasial nivå kan vuxna läsa färdigt en oavslutad gymnasieutbildning för att uppnå behörighet till eftergymnasial utbildning.

 • Vuxenutbildning, ABF, Stockholm
  Vuxenutbildning, ABF, Stockholm Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

  5. Validering

  Regeringen har tillsatt en valideringsdelegation, Valideringsdelegationen 2015-2019, med uppdrag att följa, stödja och samordna ett intensifierat utvecklingsarbete inom valideringsområdet. Delegationens uppdrag är att verka för att överblickbarhet, effektivitet och långsiktighet präglar utvecklingen av strukturer för validering på nationell och regional nivå.

 • Studenter vid Kungliga musikhögskolan.
  Studenter vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

  6. Högskola

  Regeringen bygger ett modernt kunskapssamhälle med högklassig forskning och utbildning i hela landet. Den högre utbildningen ska möjliggöra ett livslångt lärande oavsett var du bor i landet. För regeringen är det viktigt att det finns goda möjligheter att återvända till högskolan eller påbörja en högskoleutbildning senare i livet för att skaffa sig ny kompetens, fördjupa tidigare kunskap eller specialisera sig.

 1. 1 Yrkeshögskolan
 2. 2 Folkhögskolan
 3. 3 Regionalt yrkesvux
 4. 4 Rätt till komvux
 5. 5 Validering
 6. 6 Högskola

Aktuellt inom kunskapslyftet

Anna Ekströms kompetensförsörjningsresa

Under hösten 2017 fortsätter Anna Ekström sin kompetensförsörjningsresa som inleddes i april i år. Hör henne berätta om syftet med resan genom Sverige.

Illustration: Regeringskansliet

Samtal med parterna om framtidens kompetensförsörjning

För att klara den framtida kompetensförsörjningen på svensk arbetsmarknad har statsminister Stefan Löfven i dag bjudit in arbetsmarknadens centrala parter till ett första samtal om hur politiken på området kan utvecklas. Kompetensförsörjningen är central inom flera politikområden och vid mötet deltar statsråden Ylva Johansson, Anna Ekström, Helene Hellmark Knutsson, Peter Eriksson, Gabriel Wikström samt Eva Lindström, statssekreterare hos Mikael Damberg. Samtalen aviserades av statsministern i 2016 års regeringsförklaring.

Tre studenter samtalar och studerar.
Cirka 44 000 extra utbildningsplatser inom utbildningsväsendet för vuxna för 2016. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Kunskapslyftet – resultat och vägledande principer

Viktiga målsättningar för regeringen är bland annat att alla ska ha en fullföljd gymnasieutbildning och att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU till 2020. Kunskapslyftet är en del i arbetet att nå dessa mål. Vägledande principer för kunskapslyftets utbildningar är att utbildningarna ska vara tillgängliga för alla under hela livet och att det livslånga lärandet ska stimuleras. Återvändsgränder och inlåsningseffekter i utbildningssystemet ska undanröjas och utbildningarna ska finnas tillgängliga för alla individer, oavsett förkunskaper och behov. Utbildningen ska anpassas efter varje individs behov och förutsättningar.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 73 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida